Pressmeddelande -
Unik gruppbehandling mot karies
En liten del av befolkningen är mer känslig än andra för karies och det krävs ofta att dessa personer sköter sina tänder bättre än andra. Nu ska tandvården i Västerbotten, först i världen, erbjuda gruppbehandling till vuxna med återkommande hål i tänderna.
Kostnaden för cirka 3,5 miljoner fyllningar som årligen görs i Sverige ligger på svindlande 3,5 miljarder kronor. En gigantisk summa som belastar både samhället och den enskilde. Nästan hälften av alla fyllningar beror på sekundär karies, hål vid redan lagade tänder.
– För 60 år sedan hade nästan alla karies. I dag har bara en del hål i tänderna, förklarar övertandläkare i kariologi Karin Sunnegårdh-Grönberg.
Gener ger hål
– Några av dessa är också särskilt känsliga för att få hål i tänderna, det beror på personens gener och bakteriefloran i munnen och de är också svårare att hjälpa, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg. Tandvården pratar också ofta fortfarande om att laga hål och inte om att behandla sjukdomen.
Det är många gånger först i vuxen ålder man inser att de många hålen är ett problem. För att nå denna grupp vuxna erbjuder tandvården en ny typ behandling i grupp i PIGG-projektet, där PIGG står för patientinformation i gemensam grupp.
– Det går inte ut på att tala om att det är farligt att äta godis, utan istället beskriva varför bara vissa har problem och motivera dessa att anstränga sig mer än andra för att inte få hål i tänderna, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg.
Sitter upp
Att dessutom prata om detta tillsammans med andra i samma situation har en mycket bra effekt. Liknande gruppbehandlingar, för till exempel diabetespatienter, har gett bra resultat.
– Sedan handlar det också om att ändra på maktbalansen, det är fler deltagare än tandvårdspersonal och det är också en poäng att få sitta upp som normalt folk och ha rätt att ställa frågor och få svar, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg.
Andra orsaker
Anna Svensson deltog i en pilotgrupp som behandlades enligt detta koncept. För henne betydde gruppträffarna att hon, efter nästan 20 år med mängder av hål, förstod att hennes problem fanns att hitta i gener och bakterieflora.
– Det var skönt att veta att det inte var jag som slarvat, det är något annat som är orsaken.
– Träffarna var jättebra och jag var upplyft och glad efter varje gång. Jag trodde inte att det skulle vara så intressant att tala om tänder!
Unik i världen
Nu ska tandvården i Västerbotten använda sig av gruppbehandlingen i större skala. Man börjar i Umeå i januari och startar därefter grupper runt om i länet där gruppmedlemmarna får tid att ställa frågor till tandvårdspersonal, detaljerad information om karies, tändernas uppbyggnad och exakt veta hur man ska borsta tänderna effektivt.
– Vad jag vet finns inte denna behandlingsform någon annanstans i världen, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg. Det kan i framtiden bli en alternativ form av tandvård, där man träffas i grupper istället för traditionell förebyggande tandvård.
Verktyg mot karies
Trots Anna Svensson nu fått både kunskap och verktyg att bemästra sin karies, är det ett hårt och i vissa fall livslångt arbete som väntar.
– Jag tänker hela tiden på vad jag äter och har alltid med en liten flaska fluorskölj i handväskan. Och jag hoppas att det gett resultat när jag nästa gång går till tandläkaren.
Mer information
Karin Sunnegårdh-Grönberg, övertandläkare i kariologi, 070-2743730
Vänlig hälsning
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum