Gå direkt till innehåll
Thomas Molén och Åsa Holmner med Svante Mattsson, sjuksköterska i Sorsele, på videolänk
Thomas Molén och Åsa Holmner med Svante Mattsson, sjuksköterska i Sorsele, på videolänk

Pressmeddelande -

Unik kartläggning av landstingets vård på distans

Västerbottens läns landstings arbete med vård på distans har nu sammanställts i en unik kartläggning. Syftet är att se hur 29 olika arbetssätt kan spridas ytterligare inom landstinget med målet att erbjuda en god och tillgänglig vård för länets invånare.

Landstinget har sedan mitten av 1990-talet legat i framkant både nationellt och internationellt när det gäller utveckling och användning av vård på distans.

För att se vilka förutsättningar och hinder som finns för att utveckla och sprida arbetssättet i fler verksamheter har den första större kartläggningen gjorts av landstingets arbete. En unik kartläggning av vård på distans som aldrig tidigare har utförts i denna omfattning i Sverige.

Intervjuer med personalen

Den baseras på intervjuer med personal som representerar 29 olika arbetssätt inom vård och omsorg på distans inom landstinget.

– Vi behöver veta vad som kan förenkla införandet och användningen för vård på distans och vad som behöver göras konkret för att nå dit. Vi ser att det finns en större potential än vad som används i dag, säger Thomas Molén, strateg för vård på distans vid enheten för e-hälsa.

Arbetet med kartläggningen har skett under ungefär ett års tid tillsammans med Åsa Holmner som är projektledare vid Glesbygdsmedicinskt centrum. Kartläggningen beskriver de olika arbetssätt som används i dag och detta har lett fram till fem förbättringsområden.

– De verksamheter som använder vård på distans i dag är väldigt positiva precis som vi trodde. Men de vill ha mer stöd och innan fler tillämpningssätt kan lyftas in ska vi kvalitetssäkra arbetssättet, säger Åsa Holmner.

Förbättringsförslag ska tas fram

Kartläggningen ska ligga till grund i arbetet med att ta fram konkreta förslag och aktiviteter inom de fem förbättringsområden som identifierats.

Det handlar bland annat om att sprida information om arbetssättet inom landstinget, tekniska förbättringar och att öka kunskapen om möjligheterna och vinsterna för verksamheter som ska införa eller vidareutveckla sitt arbetssätt. Ett konkret förslag är att ta fram en checklista som bland annat beskriver hur patienten ska betala för sitt besök och hur besöket ska journalföras.

– Om det inte journalförs strukturerat är det omöjligt att följa upp resursåtgång och kostnader. Det kan ge orättvisa siffror eftersom vissa enheter ser ut att göra mindre när de hjälper patienter på andra orter och platser, säger Thomas Molén.

Stor uppmärksamhet

Kartläggningen har väckt stort intresse, redan innan den var klar, och inte bara inom landstinget. Den har presenterats både under ett innovationsseminarium på Grand Hotel i Stockholm i februari och under landstingets temadagar om vård på distans i april 2015 där Västerbottens läns landsting bjöd in övriga landsting.

– Denna kartläggning kan vara unik i världen. Jag får många telefonsamtal från personer även utanför vårt landsting som vill ta del av den mångåriga erfarenhet vi har, säger Åsa Holmner och tillägger att kartläggningen ska översättas till engelska under försommaren.


Mer information

Thomas Molén, strateg för vård på distans vid enheten för e-hälsa, 090-785 41 03, 070-535 86 02, thomas.molen@vll.se

Åsa Holmner, projektledare vid Glesbygdsmedicinskt centrum, 070-695 40 62, asa.holmner@vll.se

Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige