Pressmeddelande -
Unikt projekt gör skillnad för svårt sjuka äldre
Bildtext: Claes Lundgren, Margareta Brännström, Anna Forssell och Kurt Boman är glada och stolta över de första resultaten.
Det finns stora fördelar med att ge patienter med hjärtsvikt tillgång till både palliativ vård och aktiv hjärtsviktsbehandling i hemmet.
Det visar de första resultaten av Hopp-studien som genomförts på Skellefteå lasarett.
Som en del i Hopp-projektet har 36 svårt sjuka äldre erbjudits både palliativ vård och aktiv hjärtsviktsbehandling i hemmet under sex månader. Detta av ett multidisciplinärt team bestående av läkare, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut.
Kontrollgruppen har bestått av en lika stor patientgrupp som fått vanlig sjukvård.
– Det är unikt att ha en kontrollgrupp vid studier av palliativ vård. Men då kontrollgruppen fått vanlig sjukvård har det inte varit några etiska problem, säger Claes Lundgren, överläkare inom palliativa enheten, AHS.
Högre livskvalitet
Margareta Brännström och Kurt Boman är forskningsledare.
– Den här studien är helt unik. Det finns inget liknande projekt i världen och jag är överväldigad av de första resultaten. Patienterna har fått högre livskvalitet, bättre hälsa och funktion och färre symtom. Dessutom har de behövt betydligt mindre sjukhusvård än tidigare, säger professor Kurt Boman, som även haft rollen som hjärtspecialist.
Uppskattningsvis handlar det om ungefär 200 sparade vårddygn fördelat på hela patientgruppen.
Sjuksköterskan Anna Forssell är projektledare.
– Många människor vill inte ligga på sjukhus, och då känns det bra att kunna erbjuda ett alternativ till de här svårt sjuka människorna, säger hon och poängterar att det trots allt kan vara nödvändigt med sjukhusinläggning ibland.
– Men då försöker vi samordna vården så mycket som möjligt.
Enskilda mekanismer ska utredas vidare
Kurt Boman poängterar att vårdkedjorna ofta är bra för patienter som lider av en enda åkomma.
– Men om man är multisjuk kan man lätt hamna i kläm då vården ofta är inställd på en sak i taget. Hopp visar att vi måste bli bättre på att se individen och helheten i alla sjukdomar, säger han.
Nästa steg i processen är att analysera vilka mekanismer som ligger bakom förbättringarna. Är det personlig uppmärksamhet, justering och kontroll av medicinering, kontinuitet, trygghet, tillgänglighet eller något annat?
– Det ska bli spännande att se, säger Kurt Boman.
FAKTA:
- Hjärtsvikt och Palliativa Programmet, Hopp, startade på Skellefteå lasarett år 2010 i syfte att hitta nya arbetsmetoder som förbättrar vården för de mest sjuka äldre. Detta som en del i Sveriges kommuner och landsting, SKL, prioriteringsområde ”Bättre liv för sjuka äldre”.
- Sedan 2011 har patienter med hjärtsvikt erbjudits vård i hemmet av ett multidisciplinärt team bestående av läkare, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut.
- Försöksverksamheten är ett samarbetsprojekt mellan specialister (palliativ vård, allmänmedicin och kardiologi), avancerad hemsjukvård, primärvård och kommun.
- Sjuttiotvå patienter har deltagit i studien, varav hälften i en kontrollgrupp. Projektet utvärderas av en randomiserad, kontrollerad studie och nu har de första resultaten kommit.
Kontaktpersoner:
Kurt Boman, professor och kardiolog, 0910-77 11 13
Anna Forssell, sjuksköterska och projektledare, 070-250 92 50
Margareta Brännström, sjuksköterska och lektor vid institutionen för omvårdnad, Umeå universitet, 0910- 78 72 41
Claes Lundgren, läkare inom palliativa enheten AHS, 070-683 97 08
Med vänliga hälsningar
Josefin Nilsson
Kommunikationsstaben