Pressmeddelande -
Universitetssjukvården i norr behåller sin status
Alla 21 universitetssjukvårdsenheter, USVE, i regionen uppfyller kraven för att bedriva universitetssjukvård och behåller därmed sin status, visar senaste utvärderingen. En av dem är Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik, i Region Västerbotten, som dessutom är en av få Bup-kliniker i landet som har status som USVE.
Universitetssjukvård handlar inte bara om att behandla patienter, utan också om att tillsammans med ett universitet utbilda framtidens läkare och andra professioner inom vården, och bedriva forskning för att utveckla morgondagens vård. Alla tre uppdrag är viktiga och har stor betydelse för den medicinska utvecklingen i Sverige.
För att säkerställa att universitetssjukvården uppfyller högt ställda krav utvärderas enheterna vart fjärde år av Socialstyrelsen. 2022 uppfyllde endast en av de 21 USVE i regionen samtliga krav. Bristerna behövde åtgärdas innan den 31 augusti 2024.
– Sedan dess har ett intensivt förbättringsarbete pågått. Det har lett till att alla våra universitetssjukvårdsenheter nu uppfyller samtliga miniminivåer och behåller sin status som USVE. Det är oerhört viktigt för tillgången till och utvecklingen av specialiserad och högspecialiserad vård, forskning och utbildning i norra sjukvårdsregionen, med Norrlands universitetssjukhus i spetsen, säger Ulrica Bergström, universitetssjukvårdsstrateg.
Målmedvetet arbete bakom framgång för Bup
Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik är en av Region Västerbottens USVE, som dessutom är en av få Bup-kliniker i landet som har denna status. Här arbetar man målmedvetet för att skapa en välfungerande struktur för utvärdering, kvalitetssäkring och återkoppling till verksamheten. Införandet av det digitala verktyget Blå appen och den nya generationens vårdinformationssystem ger kliniken bättre förutsättningar att systematisera arbetet, och underlättar för både medarbetare och patienter.
– Vi jobbar med en specialitet som hanterar komplexa problemställningar och symptombilder hos barn och unga, vilket gör det svårt att passa in i enkla vårdförlopp och traditionella medicinska rapporteringssystem, säger Eva Henje, professor, överläkare och FoU-ansvarig.
Förutsättningarna för forskning har stärkts och ett större intresse för forskning märks nu på kliniken.
– Genom forskningskompetent personal har vi kunnat bygga en klinisk forskningsinfrastruktur och implementera evidensbaserad praktik, det vill säga att hela tiden utvärdera det vi gör och koppla tillbaka till verksamheten, säger Eva Henje.
– Tyvärr ställs ibland forskning, undervisning och kliniskt arbete mot varandra. Vi har rekryterat flera medarbetare just för att kunna kombinera dessa delar. Det är oerhört viktigt, eftersom det handlar om kvalitet och vår motivation som verksamhet, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef.
Ett uthålligt och målmedvetet arbete ligger bakom att kliniken behåller sin status som universitetssjukvårdsenhet, men Eva Henje och Kerstin Eliasson är eniga om att det är både viktigt och stimulerande att fortsätta utvecklas som verksamhet och att det skapar nytta för patienterna.
– Vi ska vara stolta och nöjda med det vi åstadkommit, men det gäller att hela tiden fortsätta framåt, avslutar Kerstin Eliasson.
Fakta: universitetssjukvård
I Sverige finns sju regioner som tillsammans med ett universitet har uppdrag att bedriva universitetssjukvård. Norra sjukvårdsregionen är en av dem tack vare Region Västerbottens nära samarbete med Umeå universitet, som regleras i Alf-avtalet.
Universitetssjukvårdsenheter är de som bedriver den mest avancerade vården, utbildningen och forskningen. Det stället särskilda krav på organisationsutformning, vetenskapligt ledarskap, infrastruktur och finansiering.
Universitetssjukvården är inte heller begränsad till Region Västerbotten. Genom samarbetet med Umeå universitet bedrivs forskning och utbildning även på andra sjukhus i norra sjukvårdsregionen. Inom norra sjukvårdsregionen finns för närvarande 23 universitetssjukvårdsenheter varav 21 inom Region Västerbotten och 2 inom Region Jämtland Härjedalen.
Region Västerbottens universitetssjukvårdsenheter:
Arbets- och beteendemedicinskt centrum, Västerbotten
Barn- och ungdomscentrum, Västerbotten
Barn- och ungdomspsykiatri, Västerbotten
Bild- och funktionsmedicin, Västerbotten
Cancercentrum, Västerbotten
Centrum för anestesi, operation och intensivvård, Västerbotten
Centrum för Informationsteknik och medicinsk teknik, Västerbotten
Centrum för Obstetrik och gynekologi, Västerbotten
Familjemedicin, Västerbotten
Geriatriskt centrum, Umeå
Hand- och plastikkirurgisk klinik, Västerbotten
Hjärtcentrum, Umeå
Infektionsklinik, Umeå
Kirurgcentrum, Västerbotten
Kirurgkliniken, Jämtland Härjedalen
Laboratoriemedicin, Västerbotten
Medicincentrum, Umeå
Neuro- huvud- halscentrum, Västerbotten
Primärvården, Jämtland Härjedalen
Reumatologi, Västerbotten
Rörelseorganens centrum, Västerbotten
Vuxenpsykiatri, Umeå
Ögonkliniken, Västerbotten
Mer information
Ulrica Bergström
Universitetssjukvårdsstrateg
070-639 08 18
Presskontakt
Anja Hansen Knutsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
anja.hansen.knutsson@regionvasterbotten.se
070-685 72 33
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken