Gå direkt till innehåll
Konstnären Jenny Berggren har tagit fram skissbilder till den textlösa pekboken, med planerad utgivning i vår.
Konstnären Jenny Berggren har tagit fram skissbilder till den textlösa pekboken, med planerad utgivning i vår.

Pressmeddelande -

Uppskattad pekbok i västerbottnisk klädnad

För tre år sedan inleddes projektet Nyföddboken där föräldrar i Västerbotten fick lära sig mer om språkutveckling och hur de kan stärka sitt nyfödda barns språk och hittills har drygt 10 000 pekböcker delats ut. Nu är projektet avslutat men arbetet går vidare, bland annat med en Västerbottnisk pekbok.

Småprat i Västerbotten är samlingsnamnet på en lång rad språkutvecklingsinsatser som är kopplade till bibliotek och barnhälsovård i länet. Som en del av detta växte Nyföddboken fram, ett samarbetsprojekt mellan Regionbibliotek Västerbotten, mödra-och barnhälsovårdsenheten och logopedmottagningen på Norrlands universitetssjukhus, samt kommuner i Västerbotten.

Jobbar mot likvärdighet

I en förstudie som föregick Nyföddboken fick länets 42 barnavårdscentraler besök där det bland annat framkom att många saknade kontakter med både logopeder och barnbibliotek och sällan hade någon bok att ge till de nyfödda.

Boken som man till sist bestämde sig för var Lilla monsterboken, en pekbok för de allra minsta som var visuellt tilltalande, hade bildmässiga kontraster och innehöll kommunikativa frestelser.

– Boken skulle locka till att härma så att barnet och den vuxne blev aktiva tillsammans, förklarar Annie Ahlinder, logoped vid Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård.

– Det är inte bara boken som är verktyget, det viktiga är vad som sker med boken, barnet och föräldrarna. Alla sjuksköterskor fick därför en introduktion om att förmedla en metod hur barn och föräldrar kan dialogläsa tillsammans på ett språkutvecklande sätt.

Personliga utvärderingar

Projektet med Nyföddboken avslutades 2020 och både sjuksköterskor vid barnhälsovården och barnbibliotekarier menar att boken varit ett viktigt verktyg i mötet med familjerna.

Också familjerna fick utvärdera boken, till exempel genom att skicka in egna bilder.

– I ett fall var boken helt söndertuggad och trasig, men den lästes fortfarande. Det var en fin och personlig utvärdering från slutanvändarna, berättar, Jenny Lindmark Svedgård, biblioteksutvecklare i Region Västerbotten.

– Nyföddboken var ett arbete som gjorde skillnad och vi ville och behövde gå vidare, säger hon.

Regional representation

Med hjälp av pengar från Regionbibliotek Västerbotten är arbetet påbörjat och förhoppningsvis ska en västerbottnisk pekbok finnas på plats redan under våren 2022.

Konstnären Jenny Berggren från Umeå har anlitats och tagit fram skissbilder med en regional representation så att alla, oavsett var man bor i Västerbotten, ska känna igen sig.

Logopeder hjälper också till att ta fram ord som ska kombineras genom att bland annat utgå från en lista på över 70 lokala ord. Ett inte helt lätt arbete att omvandla de utvalda orden till bilder i den textlösa pekboken.

– Kombinationen av bilder blir ett samtalsstimulerade verktyg i västerbottniska kläder. De kommunikativa frestelserna ska få igång allt, till exempel att klia sig om man ser en bild av ett myggbett eller att smaska när man ser ett blåbär. Den textlösa boken ger berättandet utrymme på ett inkluderande vis, säger Annie Ahlinder.

Fakta: Småprat – bokstart i Västerbotten är ett treårigt projekt med egen projektledare, med medel från Kulturrådet. Fokus är, liksom under arbetet med nyföddboken, att samla professionella med uppdrag att främja 0–3-åringars språkutveckling och att peppa och stötta föräldrar så att de på ett naturligt sätt kan hjälpa sina barn att stärka språket i vardagen.

Förhoppningen är också att den kommande västerbottniska pekboken ska vara en del av litteratur-appen Härlitt.

Mer information
Annie Ahlinder, logoped, 0730-94 58 60
Jenny Lindmark Svedgård, biblioteksutvecklare, 070-322 86 77

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige