Gå direkt till innehåll
Det nya och moderna reservkraftaggregatet som lyftes på plats för en tid sedan väger 22 ton och har 3 521 hästkrafter.
Det nya och moderna reservkraftaggregatet som lyftes på plats för en tid sedan väger 22 ton och har 3 521 hästkrafter.

Pressmeddelande -

Utökad reservkraft klarar krisen

Nu installeras nya reservkraftaggregat för att säkert kunna leverera energi till Norrlands universitetssjukhus under oväntade och tillfälliga avbrott. Nästa år ska fem dieselmotorer producera el och dessutom ska värme återvinnas från motorerna.

Det finns många utomstående hot mot sjukvården som till exempel el- och värmeavbrott, cyberattacker och bristande vattenförsörjning. I den senaste versionen av ”Det robusta sjukhuset” ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en tydlig vägledning för hur en säker sjukvård med bibehållna tekniska funktioner ska se ut. Och på den nivån ska Norrlands universitetssjukhus befinna sig.

Sjukhus med stort behov

– Hela sjukhuset, med de två nya byggnaderna 28 och 29 med bland annat den nya psykiatrin, flygkoordineringscentralen och lokaler för regional krisledning, innebär att reservkraften måste byggas ut för att klara hela behovet säger Gösta Olsson, elingenjör vid Region Västerbotten.

Rökgas och kylvatten

Det nya och moderna reservkraftaggregatet som lyftes på plats för en tid sedan väger 22 ton och har 3 521 hästkrafter. Tillsammans med de fyra andra aggregaten, det sista ska vara på plats i mars nästa år, ger de 11.2 megawatt vid ett elavbrott.

– Från de befintliga och nya reservkraftaggregaten ska värme från både rökgaser och kylvatten kunna återvinnas, säger VVS-ingenjör Jesper Burlin. Den återvunna värmeeffekten är hela 11 megawatt, lika hög värmeeffekt som 1 600 villor behöver när det är som kallast, vilket är cirka 70 procent av sjukhuset behov.

Stora konsekvenser

Vid sjukhusen i både Skellefteå och Lycksele är det möjligt att koppla in reservvärme vid behov, något som Norrlands universitetssjukhus fram till nu saknat.

– Blir det ett stort elavbrott i Umeå eller ett avbrott på fjärrvärmeledningen så kan vi bara förse sjukhuset med viss värme. Skulle det hända mitt i vintern måste vi stänga ner stora delar av verksamheten eftersom brist på värme skulle få stora konsekvenser och direkt påverka både ventilation och varmvatten, förklarar Jesper Burlin.

Självförsörjande vid kris

Ett antal av Region Västerbottens revisionsrapporter har under åren påpekat denna brist på reservvärmekraft, något som nu är på gång att åtgärdas. Alla aggregat förses med teknik för värmeåtervinning och den sista december 2022 ska allt stå helt klart, till en kostnad av 82 miljoner kronor.

– Vårt abonnemang för el från Umeå energi är på cirka 8 MW och de fem aggregaten kan vid full drift leverera 11,2 MW, säger Maria Hammeryd, energiingenjör vid Region Västerbotten. 

– Kravet från MSB är att ett aggregat ska kunna stanna av och att vi ändå ska klara av 100 procent av sjukhusets behov och vara självförsörjande vid en krissituation.

Mer information
Elingenjör Gösta Olsson, 070-314 84 83 

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 18 51

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige