Gå direkt till innehåll
​Utställning om Robertsforsgruppens konstverk på NUS

Pressmeddelande -

​Utställning om Robertsforsgruppens konstverk på NUS

Johannes Samuelsson: Att förleda tankarna visas på Galleri Alva mellan 25 oktober och 19 november. I samband med utställningen ordnas också konstvandringar under NUS. I utställningen lyfter Johannes fram tre undanskymda konstverk på NUS, ”Hav”, ”Jord” och ”Himmel”. Konstverken är gjorda av fyra medlemmar från Robertsforsgruppen. Utställningen inleds med vernissage, fredag den 25 oktober kl.12:00.

Med fotografi, tidningsartiklar, en installation, guideturer i sjukhusets lokaler och att konstnären själv förlägger sin arbetsplats till galleriet delar av utställningstiden bjuder Johannes Samuelsson in besökaren till sin arbetsprocess. Målet är att skriva den undanskymda konstens historia.

Verk av Robertsforsgruppen

Iutställningen på Galleri Alva lyfter Johannes fram tre undanskymda konstverk på NUS, ”Hav”, ”Jord” och ”Himmel”. Konstverken är gjorda av fyra medlemmar från Robertsforsgruppen, en konstellation konsthantverkare och konstnärer som lockats till Robertsfors under 70-talet av den träälskande ”Robertsforsambassadören” Erik ”Jonscha” Johansson. En av hans många idéer var att använda konsthantverket i kampen mot avfolkningen av Robertsfors och Bygdeå kommun.

I samband med utställningen ordnas konstvandringar under Nus med Johannes Samuelsson, kl. 12.00, 31 okt, 4 nov och 12 nov. Boka plats via Alva Kultur.

Om konstnären

Umeåkonstnären Johannes Samuelsson (f 1982) är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg där han tog en Master of Fine arts 2010. Han är idag både konstnär och lärare, och kombinerar dokumentärfotografi med essäistiskt skrivande. När Johannes mor gick bort samtidigt som han själv fick barn blev Norrlands universitetssjukhus (Nus) ett andra vardagsrum för honom. Promenaderna i sjukhusets korridorer mynnade ut i bokprojektet ”Konsten bakom” som med stöd av Konstnärsnämnden och Stiftelsen Längmanska kulturfonden ska publiceras under 2020. Under 2019 publicerade han boken Bärtider om den norrländska bärbranschen, ett projekt som visats på Hasselblad center i Göteborg, Gylleboverket i Östra Vemmerlöv, Fotografiskt center i Köpenhamn och för tillfället visas på Reykjaviks fotografiska museum. I januari kommer Bärtider att visas på Norrbottens museum i Luleå och i april ställer Johannes Samuelsson ut Galleri Verklighetens i monter på Supermarket i Stockholm.

Projektet har möjliggjorts med stöd från KONSTNÄRSNÄMNDEN

Konstnär: Johannes Samuelsson
Titel: Att förleda tankarna
Tid: 25 oktober – 19 november 2019
Vernissage: 25 oktober kl.12:00
Plats: Galleri Alva - Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D
Öppettider: måndag-torsdag 10-16 Fredag 10-14

Om Galleri Alva

Alva kultur, ett centrum för kultur i vården, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Inrättandet av ett kultur i vården-centrum innebär att en fysisk mötesplats för olika kulturarrangemang finns tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation. Alva kultur samordnar, uppmuntrar till och arrangerar olika former av kulturupplevelser och aktiviteter inom de tre sjukhusen och arbetar även med kultur i arbetslivet riktat direkt till personal inom landstinget.

Mer om Alva kultur

För mer information

Peter Lundström
Utställningsansvarig, Galleri Alva
070-598 94 36
jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg, Externa relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66
olivia.collin@regionvasterbotten.se

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige