Pressmeddelande -
Våga berätta!
Nu lanserar 1177 Vårdguiden ett nytt tema direkt riktat till barn. Våga berätta heter sidorna med interaktiva bildspel, fakta, råd och stöd kring psykisk hälsa. Det nya temaområdet ska stärka barn att våga berätta om det som är jobbigt, i syfte att få hjälp.
Utgångspunkten är att alla har hemligheter, och att en bra hemlighet gör en pirrig och glad. Men om en hemlighet gör en ledsen och orolig ska man inte behöva vara ensam med den, utan våga berätta för en vuxen.
Allt finns samlat på adressen 1177.se/vagaberatta. Målgruppen är barn mellan 8-12 år och innehållet är utvecklat i samverkan med målgruppen och med vuxna som arbetar med barn kopplat till psykisk hälsa.
– Vi är jätteglada att äntligen kunna erbjuda barn kvalitetssäkrat, stärkande och anpassat innehåll kring frågor som rör psykisk hälsa, säger Anna-Lena Byström som är redaktionell projektledare för det nya temaområdet.
– Barns psykiska hälsa är ett prioriterat område här i Västerbotten. Det är fantastiskt att det nu finns webbinformation som talar till barnen på deras villkor. Med Våga berätta kan barn som har det svårt kanske hitta styrkan att ta steget och berätta för någon vuxen om det som känns jobbigt, säger Lena Sjöquist Andersson, hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting.
Interaktivt temaområde med berättelser
I en interaktiv och klickbar stadsbild möter användaren fiktiva barn och får följa deras berättelser kring olika problem och väg till hjälp. Här finns bland annat:
- Alina, som är rädd att något jobbigt ska hända om hon inte tvättar händerna hela tiden.
- Amadi som flytt från ett krig och är rädd för fyrverkerierna på nyårsafton.
- William som har flyttat och saknar sina gamla kompisar.
- Kajsa som har en mamma som säger att hon jobbar ihop med rymdmänniskor.
- Nisse som har en pappa som glömmer han bort att de skulle gå på fotboll, när han har druckit och är full.
Faktatexter till barn som anhöriga och om problem barnet kan ha själv
Kopplat till de olika barnens berättelser finns också faktatexter som handlar om problem barnet själv kan ha, som fobier, tvångsbeteende, att känna sig ledsen, att vara mobbad och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Till några av texterna finns sagor som kan öka förståelsen för sjukdomen eller problemet. Några texter handlar också om att vara barn i ett hem där det finns vuxna med psykiska problem eller missbruk, till exempel depression, bipolär sjukdom, psykos eller alkoholmissbruk.
Tips och råd för att få hjälp
På temaområdet finns förslag på olika sätt som barnet kan göra för att få hjälp. Det kan till exempel handla om att prata med en vuxen de gillar, i skolan eller på fritiden, eller att kontakta organisationer som erbjuder anonym chatt eller telefonjour. För barn som har funderingar kring BUP (barn- och ungdomspsykiatrin), finns en film som visar hur det kan vara att gå dit.
Information om barnets rättigheter
Det finns också information riktat till barn om deras rättigheter, och vad vuxna får och inte får göra.
– Att 1177 Vårdguiden nu erbjuder innehåll direkt riktat till barn kring dessa frågor, är egentligen en självklarhet. Barn är också invånare och har, precis som alla andra, fått en stärkt rätt till anpassad information i och med den nya patientlagen, säger Anna-Lena Byström.
Om 1177 Vårdguiden
1177 Vårdguiden är en dygnet runt-öppen tjänst från Sveriges landsting och regioner med information och tjänster för din hälsa och vård. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning eller besök 1177.se.
Mer information
För mer information eller intervju, kontakta 1177 Vårdguidens nationella pressfunktion på telefon 08-123 135 27.
Jennie Vennberg, redaktör, 1177 Vårdguiden Västerbotten
090-785 73 22, 070-238 34 31, jennie.vennberg@vll.se
Lena Sjöquist Andersson, hälsoutvecklare
070-399 74 81. lena.sjoquist.andersson@vll.se
Vänliga hälsningar
Jennie Vennberg
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting