Pressmeddelande -
Vård på distans i fokus
Västerbottens läns landsting inbjuder media att delta vid en konferens om vård på distans som hålls i Umeå den 19–20 maj. Vid konferensen deltar företrädare från landsting och regioner i landet på plats i Umeå eller på distans via videolänk.
Målet är att deltagarna ska få en god inblick i hur vård på distans kan användas i den dagliga verksamheten. Stort fokus ligger på de kliniska verksamheternas egna berättelser om nyttor och erfarenheter för invånare och patienter.
Under konferensen presenteras utvecklingen av e-hälsa i länet, framgångsfaktorer samt konkreta exempel på verksamheter som bedriver vård på distans.
Tid: tisdag den 19 maj, kl. 09.30 –16.00 samt onsdag den 20 maj, kl. 08.30 –15.00
Plats: Umeå, Väven, P5
Några exempel från programmet:
Tisdag 19 maj, klockan 12.50. Om familjemottagning inom kardiovaskulär genetik
Ulla-Britt Diamant, Koordinator, Centrum för kardiovaskulär genetik
Centrum för kardiovaskulär genetik,CKG, arbetar för att förebygga sjuklighet och död i ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar, så kallade kardiovaskulära sjukdomar. Vid en familjemottagning samlas släktingar från flera generationer, även barn, för att träffa ett team med läkare, genetisk vägledare och ibland även dietist och kurator. Familjen får information om sjukdomens risker, behandling och ärftlighet och erbjuds undersökning. När avstånden är stora och de anhöriga är många kan vård på distans vara ett bättre sätt att mötas.
– Mötena kan bli som riktiga släktträffar, familjen knyts ihop och man får oftast stöd av varandra. Man slipper den ensamma oron, betonar Ulla- Britt Diamant, genetisk vägledare vid CKG.
CKGs framträdande position nationellt och internationellt har lett till att det utsetts till ett av landstingets profilområden.
Tisdag 19 maj, klockan 13.20. Implementering av teledermatoskopi i primärvården
Virginia Zazo, Verksamhetschef och läkare, Hud och STD Västerbotten, Sven-Åke Boström, Verksamhetschef, Tre älvar.
Det är svårt för andra än hudspecialister att ställa diagnos. Därför uppmanas primärvården att fotografera patientens åkomma och skicka med remissen. Med en bra bild kan man prioritera bättre och minska väntetiderna. Nu har specialiteten utökats med nya arbetssätt, remiss med bild och teledermatoskopi, där direktkontakt via skärm ersatts med stillbilder i remissen. Det viktigaste är att kunna erbjuda en jämlik vård. Eftersom det råder läkarbrist och långa väntetider är färre fysiska besök också bra.
– Vi jobbar systematiskt med att vara nära trots stora avstånd och administrativa hinder, säger Virgina Zazo, verksamhetschef vid hud och STD Västerbotten.
Västerbottens läns landsting är ledande i landet i utvecklingen av vård på distans och telemedicin. Målet är att skapa en tillgänglig och jämlik vård i länet. De stora avstånden i Västerbotten och invånarnas behov är en viktig drivkraft i utvecklingen av lösningar och arbetssätt.
Mer information om e-hälsa, exempel på verksamheter som bedriver vård på distans finns presenterade på Västerbottens läns landstings webbplats: www.vll.se/ehalsa
Under området Vård på distans finns mer information om användningsområden.
Välkommen!
Mer information
Thomas Molén, strateg e-hälsa, thomas.molen@vll.se, 070-535 86 02
Vänliga hälsningar
Malin Åberg
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting