Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vaccination mot kikhosta blir kostnadsfritt för gravida

Den 1 januari 2023 blir vaccination mot kikhosta kostnadsfritt för gravida i Västerbottens län. Detta efter ett beslut i regionfullmäktige. Vaccinationen bidrar till att skydda både den gravida och det nyfödda barnet.

– Det är ett glädjande beslut! Att vaccinationen blir kostnadsfri för gravida kommer att innebära att fler har möjlighet att vaccinera sig och genom det skydda sitt nyfödda barn mot kikhosta, säger Erika Timby, mödrahälsovårdsöverläkare, Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård i Region Västerbotten.

Antikroppar förs över till fostret

Syftet med vaccinationen är att skydda nyfödda barn tills de själva kan vaccineras i det nationella barnvaccinationsprogrammet. När den gravida vaccineras bildas antikroppar mot kikhosta som förs över till fostret som får ett bra skydd mot kikhosta efter födseln. Vaccination mot kikhosta under graviditeten är säkert både för den gravida och fostret.

– Små barn kan bli allvarligt sjuka om de får kikhosta. Vaccinationen är en förebyggande åtgärd som minskar risken för svår sjukdom hos de allra yngsta tills de får sin första egna vaccination vid tre månaders ålder, säger Erika Timby.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat gravida att vaccinera sig mot kikhosta sedan augusti i år. Vaccinet ges i en dos och rekommenderas från och med graviditetsvecka 16.

Boka tid

Hur och var det går att boka tid beror på var i länet man bor. På de centrala vaccinationsmottagningarna i Umeå och Skellefteå samt på vissa hälsocentraler går det att boka tid genom att logga in på 1177.se. Det går också att ringa till valfri hälsocentral för att få hjälp att boka tid, välj då knappval 8.

– Prata med din barnmorska om du har några funderingar kring vaccinationen, säger Erika Timby.

Mer information finns på https://1177.se/vasterbotten/k...

Mer information
Erika Timby
Mödrahälsovårdsöverläkare
Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård Västerbotten
Region Västerbotten
erika.timby@regionvasterbotten.se
090-785 21 84

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige