Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vaccination viktigt när smittspridningen ökar

Smittspridningen av luftvägsinfektioner fortsätter att öka i Västerbottens län. Det rör sig om både influensa, covid-19 och RS-virus. Det är viktigt att de som rekommenderas vaccination ser till att vaccinera sig så snart som möjligt, eftersom möjligheterna till vaccination sig kommer att vara begränsade under jul och nyår.

Antalet konstaterade fall av influensa fortsätter att öka snabbt. Under föregående vecka konstaterades 101 fall av influensa i länet, jämfört med 53 fall veckan innan. Just nu ökar smittspridningen framför allt i södra Lappland och i Umeåområdet. Smittan finns i alla åldersgrupper.

Även antalet fall av covid-19 har ökat. Förra veckan bekräftades 304 fall, att jämföra med 265 fall veckan innan. För covid-19 ökar smittspridningen främst i Skellefteåområdet och i södra Lappland.

Även antalet fall av RS-virus ökar från 5 fall vecka 48 till 14 fall vecka 49.

– Vi har väldigt stor smittspridning just nu. För influensa har vi högst andel smittade i hela landet och fallen fortsätter att öka. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination mot influensa och covid-19 tar de doser som erbjuds, om man inte redan har tagit dem. Vi har god tillgång till vaccin, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

I dagsläget har ungefär 60 procent av alla som är 65 år eller äldre vaccinerat sig mot influensa.

Under jul och nyår kommer möjligheterna att vaccinera sig vara begränsade, då både hälsocentralerna och de centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå drar ner på sin verksamhet. Den som vill vaccinera sig bör därför passa på nu.

– I år kan vi ju faktiskt träffa våra nära och kära i jul, och då är det bra om man hunnit vaccinera sig tills dess så att man har ett skydd, säger Therese Thunberg.

Minska risken att bli sjuk

Det finns flera saker som går att göra för att minska risken att bli smittad.

– För alla luftvägsinfektioner gäller samma råd för att minska risken att bli smittad. Tvätta händerna ofta, undvik att röra vid ögon, näsa och mun och undvik att träffa personer som du vet är sjuka. Och om du själv skulle bli sjuk är det givetvis viktigt att du stannar hemma så att du inte smittar någon annan, säger Therese Thunberg.

Fortsatt högt tryck på vården

På grund av den höga smittspridningen är trycket på vården fortsatt mycket högt.

– Det är högt tryck just nu, framför allt på akutmottagningarna och i primärvården där många av invånarna söker vård för just luftvägsinfektioner. Läget är ansträngt, men den som är akut sjuk ska känna sig trygg i att den kan söka vård som vanligt, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten.

Många som är sjuka i influensa eller covid-19 behöver inte söka vård.

– Vila, se till att dricka tillräckligt och använd receptfria läkemedel för att sänka febern. Sök vård om du plötsligt blir sämre, får bröstsmärta eller andningspåverkan såsom andnöd, säger Therese Thunberg.

På 1177.se finns fler råd för hur man kan lindra sina besvär.

Mer information
Therese Thunberg
Biträdande smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 3751

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige