Gå direkt till innehåll
Simon Näverlo disputerade i april vid Glesbygdsmedicinskt centrum. Fakultetsopponent Ingvar Syk, Lunds universitet, och delar av betygsnämnden fanns uppkopplade via länk.
Simon Näverlo disputerade i april vid Glesbygdsmedicinskt centrum. Fakultetsopponent Ingvar Syk, Lunds universitet, och delar av betygsnämnden fanns uppkopplade via länk.

Pressmeddelande -

Värdefullt med disputation i glesbygd

I början på april genomfördes den allra första disputationen i glesbygdskommunen Storuman. Ett värdefullt skifte där glesbygden fick vara i centrum och ett viktigt steg mot en akademisk miljö i hela Västerbotten.

– Ofta måste vi glesbygdsbor åka till stan när något viktigt äger rum men i detta fallet handlar avhandlingen om forskning bland människor i glesbygd och det var därför naturligt att också disputationen ägde rum här, säger Anette Edin-Liljegren, forskningssamordnare på Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Digital disputation

Den 4e april blev Simon Näverlo, ST-läkare, den första att försvara sin avhandling ”Stomier i ett glesbygdsperspektiv” i Storuman. Disputationen skedde delvis på distans med opponenten och delar av betygsnämnden uppkopplade via länk.

– Det fungerade väldigt bra, även för de som följde disputationen via YouTube. Det är extra roligt att Simon blev den första doktoranden att disputera i Storuman, dels för att han är en driven och målinriktad person och för att han gjorde sitt examensarbete på läkarutbildningen hos oss på Glesbygdsmedicinskt centrum, vilket resulterade i en vetenskaplig publikation, men det viktigaste och roligaste är att han dessutom kommer från glesbygd, säger Anette Edin-Liljegren som även var bihandledare till Simon.

Problematiskt med stomi i glesbygd

I sin forskning har Simon bland annat intervjuat personer i södra Lapplands sjukvårdsområde om deras upplevelser av att leva med stomi. Arbetet är delvis utfört vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Han har även gjort registerstudier över personer med stomi i norra Sverige under perioden 2007–2014 samt följt vissa patienter som fått åtgärder för att förebygga komplikationer.

Avhandlingen visar att många får gå onödigt länge med sin stomi. Stomipatienter i glesbygd upplever så stora besvär från sin stomi att det påverkar deras vardag.

– Det behöver utvecklas nya metoder för vård och för att underlätta för patienterna att komma i kontakt med specialiserad sjukvård. Distansteknik har visat sig vara en lösning på andra likartade problem i norra regionen. Varför inte för stomipatienter också?, säger Simon Näverlo.

Värdefullt med en akademisk miljö i hela regionen

Simons disputation genomfördes i samarbete mellan institutionen för kirurgi och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet och är en av förhoppningsvis flera som kommer att genomföras i glesbygd.

– Just nu handleder jag en doktorand som jag vet vill ha sin disputation här i Storuman, så eventuellt om drygt ett år eller så kanske det blir ytterligare en disputation här, säger Anette Edin Liljegren, och förklarar vidare att det är värdefullt med en akademisk miljö i hela regionen.

– Det räcker inte enbart att forska om glesbygd utan den behöver även ske i glesbygd för att man ska förstå sammanhangen och för att resultaten ska vara trovärdiga. Ofta kommer riktlinjer och föreskrifter från ett urbant perspektiv, vilka inte alltid går att applicera i en glesbygdskontext, och som ibland kan vara svåra att förstå. 

– Det är också viktigt att sprida information och kunskap om forskning. Med dagens digitala teknik kan man egentligen bo var som helst i landet, ja i världen, och ha ett akademiskt yrke.

Mer information

Anette Edin-Liljegren
Forskningssamordnare, Glesbygdsmedicinskt centrum
070-645 71 97
anette.liljegren@regionvasterbotten.se

Simon Näverlo
ST-läkare
070-357 61 81
simon.naverlo@umu.se

Presskontakt

Sally Carlsson Cloodt
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
sally.carlsson.cloodt@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige