Pressmeddelande -
Värdefullt med disputation i glesbygd
I början på april genomfördes den allra första disputationen i glesbygdskommunen Storuman. Ett värdefullt skifte där glesbygden fick vara i centrum och ett viktigt steg mot en akademisk miljö i hela Västerbotten.
– Ofta måste vi glesbygdsbor åka till stan när något viktigt äger rum men i detta fallet handlar avhandlingen om forskning bland människor i glesbygd och det var därför naturligt att också disputationen ägde rum här, säger Anette Edin-Liljegren, forskningssamordnare på Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.
Digital disputation
Den 4e april blev Simon Näverlo, ST-läkare, den första att försvara sin avhandling ”Stomier i ett glesbygdsperspektiv” i Storuman. Disputationen skedde delvis på distans med opponenten och delar av betygsnämnden uppkopplade via länk.
– Det fungerade väldigt bra, även för de som följde disputationen via YouTube. Det är extra roligt att Simon blev den första doktoranden att disputera i Storuman, dels för att han är en driven och målinriktad person och för att han gjorde sitt examensarbete på läkarutbildningen hos oss på Glesbygdsmedicinskt centrum, vilket resulterade i en vetenskaplig publikation, men det viktigaste och roligaste är att han dessutom kommer från glesbygd, säger Anette Edin-Liljegren som även var bihandledare till Simon.
Problematiskt med stomi i glesbygd
I sin forskning har Simon bland annat intervjuat personer i södra Lapplands sjukvårdsområde om deras upplevelser av att leva med stomi. Arbetet är delvis utfört vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Han har även gjort registerstudier över personer med stomi i norra Sverige under perioden 2007–2014 samt följt vissa patienter som fått åtgärder för att förebygga komplikationer.
Avhandlingen visar att många får gå onödigt länge med sin stomi. Stomipatienter i glesbygd upplever så stora besvär från sin stomi att det påverkar deras vardag.
– Det behöver utvecklas nya metoder för vård och för att underlätta för patienterna att komma i kontakt med specialiserad sjukvård. Distansteknik har visat sig vara en lösning på andra likartade problem i norra regionen. Varför inte för stomipatienter också?, säger Simon Näverlo.
Värdefullt med en akademisk miljö i hela regionen
Simons disputation genomfördes i samarbete mellan institutionen för kirurgi och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet och är en av förhoppningsvis flera som kommer att genomföras i glesbygd.
– Just nu handleder jag en doktorand som jag vet vill ha sin disputation här i Storuman, så eventuellt om drygt ett år eller så kanske det blir ytterligare en disputation här, säger Anette Edin Liljegren, och förklarar vidare att det är värdefullt med en akademisk miljö i hela regionen.
– Det räcker inte enbart att forska om glesbygd utan den behöver även ske i glesbygd för att man ska förstå sammanhangen och för att resultaten ska vara trovärdiga. Ofta kommer riktlinjer och föreskrifter från ett urbant perspektiv, vilka inte alltid går att applicera i en glesbygdskontext, och som ibland kan vara svåra att förstå.
– Det är också viktigt att sprida information och kunskap om forskning. Med dagens digitala teknik kan man egentligen bo var som helst i landet, ja i världen, och ha ett akademiskt yrke.
Mer information
Anette Edin-Liljegren
Forskningssamordnare, Glesbygdsmedicinskt centrum
070-645 71 97
anette.liljegren@regionvasterbotten.se
Simon Näverlo
ST-läkare
070-357 61 81
simon.naverlo@umu.se
Presskontakt
Sally Carlsson Cloodt
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
sally.carlsson.cloodt@regionvasterbotten.se
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken