Gå direkt till innehåll
Delar av kirurgteamet som genomförde operationen.
Delar av kirurgteamet som genomförde operationen.

Pressmeddelande -

Västerbotten först i världen med ny teknik vid operation av bukspottskörteln

Kirurger från Region Västerbotten var först i världen med att använda ett nytt instrument vid operation av bukspottskörteln. Urban Arnelo, docent, överläkare och verksamhetschef på Kirurgcentrum genomförde operationen och har varit delaktig i framtagandet av den nya tekniken.

Sjukdomar i bukspottskörteln kan vara svåra att diagnosticera och behandla men med hjälp av den nya metoden och det nya instrumentet har det blivit enklare och säkrare att operera.

– Det nya instrumentet är mycket kortare och kan föras in i gången av bukspottskörteln under operationen och se tumören så att vi kan skräddarsy ingreppet. Denna nya teknik medför att vi ofta gör omfall under operationen vilket både minskar riskerna för patienterna då vi får en mer detaljerad vy med det nya verktyget och dessutom är det smidigare för kirurgen, vilket är helt fantastiskt, berättar Urban Arnelo.

Vid operationer på bukspottkörteln utförs idag olika standardingrepp. När dessa metoder används finns det alltid risk att det tas bort antingen för mycket eller för lite av bukspottskörteln eftersom det är svårt att avgöra exakt var det sjuka området är. Som följd har det uppstått ett behov att individualisera och skräddarsy behandlingen på ett bättre sätt.

En ny metod

Instrumentet är en modifiering på ett äldre instrument och är framtaget för att underlätta ingreppen som görs av framförallt cystor men den kan även användas vid svårbehandlade stenar i bukspottskörteln. Tidigare instrument som använts till samma ändamål har varit klumpiga och försvårat ingreppet.

– Vanligtvis är instrumenten nästan tre meter långt men detta nya är bara 70 centimeter, berättar Urban Arnelo.

Med tidigare metoder riskerar cystor och sjuka delar av bukspottskörteln att bli kvar även efter en operation eftersom de har varit svåra att upptäcka. Den nya metoden innebär att kirurgerna tittar inne i bukspottskörteln under operationen och kan då upptäcka om det finns fler cystor eller sjuka delar som behöver tas bort. Metoden kan även leda till att kirurgerna kan ta bort mindre av bukspottskörteln än vad som var planerat.

– I två tredjedelar av operationerna så ledde den här metoden till att vi gjorde en annan operation än planerat eftersom vi upptäckte saker som vi inte kunde se på röntgen, säger Urban Arnelo.

När farliga cystor kan tas bort i tid minskar också risken för att patienten ska drabbas av pankreascancer som i många fall är obotlig.

Mer information

Urban Arnelo
Verksamhetschef Kirurgcentrum
Region Västerbotten
urban.arnelo@regionvasterbotten.se
072-599 11 72

Presskontakt

Victoria Bertilsson 
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
victoria.bertilsson@regionvasterbotten.se
073-047 17 66

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige