Pressmeddelande -
Västerbotten fortfarande i topp i antal organdonationer
Förra året kunde 258 personer i Sverige bli organdonatorer. Det är det högsta antal som någonsin registrerats. Det resulterade i att bland annat omkring 800 liv kunde räddas. Västerbotten är fortfarande en av de regioner där flest donationer görs och under donationsveckan nästa vecka finns förhoppningen att fler invånare ska ta ställning.
Varje år kan liv räddas tack vare organdonationer. Men det är fortfarande fler som behöver organ än som donerar och patienter avlider i väntan på transplantation.
Norra sjukvårdsregionen, där Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland ingår, hade 22 donatorer 2023. De flesta, 11 stycken, gjordes i Västerbotten. Västerbotten toppar listorna med flest donationer per miljon invånare och ligger på en femteplats bland landets regioner. Men fler donatorer behövs.
Under nästa vecka deltar regionen i Socialstyrelsens nationella och årliga initiativ donationsveckan som uppmärksammar hur stor skillnad valet att vara donator kan göra.
– Alla kan anmäla sig oavsett ålder, sjukdomar och levnadsvanor och ert val kan göra stor skillnad. Ni kan rädda liv. säger Charlotta Gustavsson, donationsansvarig undersköterska på intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
Donationsveckan börjar med ljusmanifestation
Donationsveckan pågår mellan den 4 och 10 november. Veckan börjar med en ljusmanifestation på måndag mellan klockan 06.30 och 07.30 utanför Norra samt Västra entrén, mitt emot tågstationen, på Norrlands universitetssjukhus.
– Det är en sådan fin gåva som en donator ger. Vi tänder röda ljus för att hedra de människor som valt att donera sina organ efter döden. Samtidigt tänder vi även värmeljus för de som dessa donatorer hjälpt till ett fortsatt och bättre liv. För att visa vilken skillnad det gör och hur många som påverkas av bara en människas val, säger Frida Pärson, donationsansvarig sjuksköterska på intensivvårdsavdelning Umeå.
Just nu är nästan 51 000 västerbottningar anmälda i donationsregistret och under donationsveckan brukar antalet anmälningar öka lite extra.
– Vi hoppas att så många som möjligt ska göra sin vilja känd i donationsregistret och även dela sitt beslut med sina närstående. Oavsett om man vill donera eller inte, säger Charlotta Gustavsson.
För att visa sin vilja kring donation ska man anmäla sig till donationsregistret via Socialstyrelsens webbplats
Mer information
Frida Pärson
Donationsansvarig sjuksköterska
Intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
090-785 30 00
Charlotta Gustavsson
Donationsansvarig undersköterska
Intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
090-785 30 00
Monika Långström
Donationsansvarig sjuksköterska
Intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
090-785 30 00 samt 070-637 49 02
Siv Häggström
Donationsansvarig undersköterska
Intensivvårdsavdelning Umeå vid Norrlands universitetssjukhus.
090-785 30 00
Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben
madelene.holmgren@regionvasterbotten.se
090-785 72 26.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken