Pressmeddelande -
Västerbotten ligger i täten i riskbruksarbetet
Västerbottens läns landsting ligger långt framme i riskbruksarbetet, dvs. när det gäller att prata med patienter om deras alkoholvanor och hälsa. Det visar en landsomfattande studie som Folkhälsoinstitutet gjort.
Härom veckan pågick den s.k. Uppmärksamhetsveckan runt om i landet. Arrangör var Riskbruksprojektet inom Statens folkhälsoinstitut och syftet med veckan var att uppmärksamma människor på alkoholvanor och hälsa.
Riskbruksprojektet kommer att avslutas vid årsskiftet 2010/2011. Förhoppningen är då att samtal om alkoholvanor ska upplevas vara lika naturliga inom sjukvården som samtal om andra levnadsvanor.
- Min uppfattning är att vi i Västerbotten ligger långt framme i att uppnå denna målsättning, berättar hälsoutvecklare Annika Nordström som också är samordnare för Riskbruksprojektet i landstinget.
I Västerbotten ingår, sedan många år tillbaka, frågor om alkoholvanor i de hälsoundersökningar som länets 40-, 50- och 60-åringar inbjuds till.
Statistiken visar att västerbottningar har mindre riskabla alkoholvanor än i riket i stort. Men de västerbottningar som har ekonomiska problem eller saknar jobb befinner sig i riskzonen.
Folkhälsoinstitutet har genomfört en nationell utvärdering av det arbete som hittills gjorts inom ramen för Riskbruksprojektet. Detta har skett genom enkäter, som skickats till samtliga läkare, ST-läkare, distriktssköterskor, barnmorskor och BVC-sköterskor i landet. Enkätstudien har gjorts vid två tillfällen - 2006 och 2009. På så sätt har man kunnat mäta förändringar över tid.
Av studien framgår bl.a. att allmänläkarna i hög utsträckning diskuterar olika livsstilsproblem med sina patienter. 79 procent av läkarna i landet anser sig vara "mycket kunniga" eller "ganska kunniga" beträffande alkohol, en ökning från 60 procent 2006.
Motsvarande andel för rökning är 92 procent, fysisk aktivitet 93 procent, övervikt 88 procent och stress 82 procent, nivåer som låg på liknande nivå 2006.
På fråga om hur effektiva läkarna anser sig vara i att hjälpa patienter att åstadkomma en förändring, svarar 47 procent av allmänläkarna att de anser sig vara mycket eller ganska effektiva. En ökning från 26 procent 2006.
- Över 60 procent av läkarna i Västerbotten uppger sig ha använt formulär vid bedömning av riskbruk. Det är en väldigt bra siffra, men den kan höjas ytterligare, förklarar Annika Nordström.
Med hjälp av frågeformuläret Audit kan sjukvårdspersonal hjälpa patienter att kartlägga och minska hälsoproblem och risker med alkohol. I formuläret finns ett antal frågor som patienterna ska svara på.
- Audit används mest i Västerbotten i hela landet och det är också det verktyg som vi i landstinget valt att ta med i vårdprogrammet. Att 57 procent av läkarna uppger sig ha använt det är mycket positivt, säger Annika Nordström.
I Västerbotten uppger vidare cirka 75 procent av distriktssköterskorna att de diskuterar alkohol alltid eller ofta med sina patienter. Med den siffran ligger Västerbotten i topp i landet.
- Enligt distriktssköterskorna har de västerbottniska hälsoundersökningarna gjort det lättare att diskutera alkohol med patienterna även i andra sammanhang, säger Annika Nordström.
Västerbottens läns landsting ligger också i topp när det gäller utbildningen av den egna personalen i riskbruksfrågor. Enligt undersökningen är det t.ex. knappt någon distriktssköterska som inte deltagit i någon utbildning i hantering av riskbruk i Västerbotten.
Mer information lämnas av hälsoutvecklare Annika Nordström, 090-785 71 85 eller 070-254 16 81.