Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerbotten nära 250-målet med lägst antibiotikaförskrivning i landet

Minskad förskrivning av antibiotika är viktigt i kampen för att motverka antibiotikaresistens. Västerbotten har fortsatt landets lägsta förskrivning. Det stod klart när den fyra år långa satsningen på patientsäkerhet som drivits av regeringen och SKL avslutades den 30 september.

Bakterier som blir resistenta mot antibiotika är ett av de största hoten mot folkhälsan och en välfungerande sjukvård. För att motverka den utvecklingen är det viktigt att bara använda antibiotika mot infektioner där det verkligen gör nytta för patienten. Som ett led i detta arbete har Sverige satt upp det långsiktiga målet att antibiotikaförskrivningen ska ner under 250 recept per 1000 invånare och år.

Den 30 september 2014 avslutades den patientsäkerhetssatsning som regeringen och SKL har drivit tillsammans de fyra senaste åren. En minskad förskrivning av antibiotika har varit ett av flera mål.

Västerbotten fortsätter att ha landets lägsta förskrivning av antibiotika och ligger nu på 261 recept per 1000 invånare och år, jämfört med riket som helhet där siffran är 325 recept per 1000 invånare. I Västerbotten innebär det att vi nu förskriver 12 800 recept färre än för 4 år sedan.

– Det är naturligtvis mycket glädjande att vi i Västerbotten genom ett idogt och gemensamt arbete har nått det här fina resultatet, men i kampen för att motverka antibiotikaresistens är det ännu viktigare att alla län i hela landet för tredje året i rad har en positiv utveckling. Vi köper oss tid i väntan på nya antibiotika som måste utvecklas snarast, säger Stephan Stenmark, landstingets smittskyddsläkare.

Arbete på bred front
Arbetet mot antibiotikaresistens leds av Strama Västerbotten som är en tvärprofessionell grupp av kompetenser från sjukhus och primärvård men som även rymmer samarbete med kommunal äldrevård, tandvård och veterinärmedicin.

– Styrkan ligger i att många kompetenser verkar mot samma mål och den uthållighet som vi har i arbetet. Sedan är det också viktigt att allmänheten genom ökad kunskap har förståelse för att lindriga infektioner ofta läker ut av sig själva, avslutar Stephan Stenmark.

Fullständig statistik över antibiotikaförskrivning i landet finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens läns lansting och ordförande i Strama Västerbotten, 070-969 51 40

 

Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting


Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige