Gå direkt till innehåll
Northvolt, Skellefteå. Fotograf Jonas Westling
Northvolt, Skellefteå. Fotograf Jonas Westling

Pressmeddelande -

Västerbotten och Norrbotten i samverkansprojekt om hållbar samhällsomvandling

The North Sweden Green Deal är ett nytt projekt som ska mobilisera och ge förutsättningar för Västerbottens och Norrbottens kommuner att realisera den hållbara samhällsomvandling som pågår. I fokus står de nya gröna industriinvesteringarna men även den befintliga arbetsmarknaden.

– Det här är ett viktigt projekt för att vi ska kunna möta upp den explosiva utvecklingen som Västerbotten och Norrbotten står inför just nu. Projektet innebär att vi kan bygga kapacitet för att samhällsomvandlingen ska kunna ske på ett hållbart sätt, säger Rickard Carstedt (S) regionråd, Region Västerbotten.


The North Sweden Green Deal

The North Sweden Green Deal är ett EU-projekt som drivs av Region Västerbotten och Region Norrbotten tillsammans. Med finns även samverkanspartnerna: Skellefteå kommun, Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen, Swedish Lapland Visitors Board samt näringsliv och samtliga kommuner i Norrbotten.

Projektet kommer att pågå till och med oktober 2023 och har en budget på 112,5 miljoner, varav 52,5 miljoner kronor avser Västerbottens aktiviteter.

– The North Sweden Green Deal har kommit till för att vi ska kunna ta ett helhetsgrepp på de komplexa utmaningarna som den hållbara samhällsomställningen medför. Det vi ska göra är av en magnitud vi aldrig sett tidigare men vi är också trygga med våra kommuners och andra samverkanspartners inställningar till att det här ska vi klara av tillsammans, säger Nils-Olov Lindfors (C) regionråd, Region Norrbotten.


Bakgrund

Norra Sverige befinner sig i Sveriges och världens centrum genom de stora investeringar som nu genomförs för att bygga verksamheter som stödjer en hållbar utveckling inom olika sektorer. Det handlar om mycket stora investeringar i infrastruktur, energiförsörjning, kompetensförsörjning och attraktionskraft som ska genomföras på kort tid för att skapa en hållbar framtid för kommande generationer.

För att lösa utmaningen behöver norra Sveriges befolkning öka med 50 000 till 100 000 nya invånare till 2035. Utmaningen kommer att kräva avancerad samverkan på en helt ny nivå. Stora och små, enkla och svåra insatser behöver genomföras på en mängd områden av en mängd olika aktörer med olika uppdrag och roller.

The North Sweden Green Deal ska bidra till att bygga hållbara samhällen på regional och lokal nivå, förverkligat genom målen i Agenda 2030.


För mer information

Anna Pettersson
Regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten
070-3976884
anna.pettersson@regionvasterbotten.se

Janus Brandin
Regional utvecklingsdirektör, Region Norrbotten
073 -8206734
janus.brandin@norrbotten.se


Presskontakt

Cecilia Lindell
Strateg, Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37 
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se



Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige