Gå direkt till innehåll
Virginia Zazo och Manuel Gonzalez är medgrundare till projektet Västerbotten utan gränser som bjuder in till konferens i Malaga 12-13 maj.
Virginia Zazo och Manuel Gonzalez är medgrundare till projektet Västerbotten utan gränser som bjuder in till konferens i Malaga 12-13 maj.

Pressmeddelande -

Västerbotten utan gränser arrangerar internationell konferens i Malaga

Innovation, digitalisering och samverkan över gränser är avgörande pusselbitar för framtidens hälso- och sjukvård. Med det i åtanke bjuder nu Västerbotten utan gränser in till en konferens i Málaga, 12–13 maj.

Projektet Västerbotten utan gränser, som samägs av Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Umeå universitet, syftar till att skapa en tjänstedesignbaserad modell för digital nära vård och hållbar kompetensförsörjning. Projektet finansieras av Vinnova och Region Västerbotten. Sedan starten 2019 har projektet brutit ny mark som till stor del kännetecknas av att utveckla metoder och teknik som tillåter vårdpersonal att arbeta på distans för att komplettera bemanningen på platser i Västerbotten där det är svårt att rekrytera personal.

Vill sprida kunskap och knyta nya kontakter

Nu arrangerar Västerbotten utan gränser en internationell konferens för att sprida kunskap och lärdomar från detta innovationsprojekt. Samtidigt syftar konferensen till att inspirera och öppna upp för nya gränsöverskridande samarbeten.

– Konferensen vänder sig i första hand till medarbetare och beslutsfattare som kan påverka utvecklingen av hälso- och sjukvården men arrangörerna ser det även som en chans att knyta nya kontakter. Som världsläget ser ut med enorma slitningar mellan människor och nationer känns det viktigare än någonsin att vi möts över gränserna för att jobba ihop och inspireras av varandra för att möta de utmaningar som vi står inför. Det gäller i förhållandet mellan kommun och region likväl som mellan olika professioner och olika länder, säger Manuel Gonzalez, grundare och projektkoordinator för Västerbotten utan gränser.

Ökar arbetsgivarens attraktionskraft

Att konferensen äger rum i Spanien beror på att Västerbotten utan gränser inviger ett kontor i Málaga Tech Park i samma veva. Sedan ett par år tillbaka jobbar sjukvårdpersonal på orten för att täcka upp behov i Västerbotten. Bland annat bemannas en sjukskötersketjänst på Hälsodigitalen från Málaga, men även patienter på exempelvis Sorseles hälsocentral möter regelbundet läkare på distans från Spanien. Med det nya kontoret skapas en bättre samordnad digital verksamhet.

– I vårt och våra huvudmäns fall handlar det om att trygga tillgången till en god och nära vård för befolkningen i Västerbotten samtidigt som vi använder våra resurser på ett klokt sätt. Då gäller det att vara innovativ och ibland betyder det att en patient på ett särskilt boende i Skellefteå får träffa en läkare via länk från Spanien, eller Finland eller Holmsund för den delen, säger Virginia Zazo, grundare och projektledare, och fortsätter:

– Parallellt med vårdfrågan ligger fokus för konferensen på att skapa bättre förutsättningar att jobba på distans. Vi hoppas att det kan öka en arbetsgivare som Region Västerbottens attraktionskraft om den kan erbjuda flexiblare lösningar. Vi ser konferensen som början på ett utökat samarbete bortom gränserna.

Bidrar till kompetensförsörjning

Konferensen är uppdelad på två dagar där den ena sker på engelska och fokuserar på hur digitalisering kan överbrygga geografiska avstånd och organisatoriska hinder inom hälso- och sjukvård.

Dag två sker på svenska och fokuserar mer på Västerbotten utan gränser som projekt.

Bland deltagarna märks Kristoffer Eliasson från svenska ambassaden i Spanien, Rafael Fuentes Candau, Spanish Institute for Foreign Trade, Patrik Sundström, chief digital officer, SKR, Camilla Andersson, närsjukvårdsområdeschef, Region Västerbotten och Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef, Skellefteå kommun. Även Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Skellefteå kommun deltar. Hon kommer att prata om vikten av att stötta innovativa lösningar och att kroka arm med andra aktörer:

– Vi måste prova nya sätt – för det kommer att vara ett måste i den snabba utveckling som sker i norr. Vi vet att kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna och Västerbotten utan gränsers modell ger ju en möjlighet att komplettera fysiska människor på plats. Det här går hand i hand med den utveckling som vi tänker här lokalt men också som kommer att behövas för att klara kompetensförsörjningen och för att trygga invånare i det här med en god och nära vård.

Mer information
Virginia Zazo
Projektledare
Region Västerbotten

076-7820912
Virginia.Zazo@regionvasterbotten.se

Manuel Gonzalez
Projektledare
Region Västerbotten
070-6111029
manuel.gonzalez@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Britta Näsman Fjellborg
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-6536556
britta.nasman.fjellborg@regionvasterbotten.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige