Pressmeddelande -
Västerbottens läns landsting ger medicinsk rådgivning åt UD
Med lång erfarenhet av samarbete i sjukvårdsinsatser på nationell och internationell nivå inleder nu Västerbottens läns landsting samarbete med Utrikesdepartementet för att ge stöd i medicinska frågor.
När en svensk blir allvarligt sjuk eller skadad i utlandet kan Utrikesdepartementet, genom svensk utlandsmyndighet i landet behöva bistå med kontakter med den lokala sjukvården. UD inleder nu ett samarbete med Västerbottens läns landsting för att vid behov kunna få hjälp med medicinsk konsultation.
VLL:s läkares uppdrag blir att bedöma personens medicinska behov, om denne får adekvat vård på plats, eller om det kan finnas behov att flytta personen till ett annat sjukhus alternativt transportera personen till Sverige. Det kan även gälla att bedöma om sjuktransport bör ske med reguljär- eller ambulansflyg.
– Vi kan behöva hjälp med att tolka den lokala behandlande läkarens medicinska information inför våra egna beslut, säger Charlotta Tiderman, handläggare vid enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden på Utrikesdepartementet.
Åtta erfarna läkare, samtliga specialister inom anestesi och intensivvård, ingår i gruppen som kommer att agera rådgivare åt UD. Hälften av läkarna har ett modersmål som är ett annat än svenska, och tillsammans behärskar de ett stort antal europeiska och utomeuropeiska språk. Detta utgör goda förutsättningar för kommunikation med behandlande läkare i annat land.
Västerbottens läns landsting är ett av sex svenska landsting som redan har till uppdrag att hålla beredskap för att kunna bedriva viss sjukvård utomlands vid händelser där svenskar drabbas. Svenska nationella ambulansflyget, Snam, är en del av detta, och en verksamhet som landstinget har medicinskt ansvar för.
– Vi är mycket positiva till detta samarbete då det ger oss kontaktytor mot omvärlden och personkännedom bland dem som arbetar på UD. Vi kommer att ha nytta av det vid en Snam-insats i framtiden, säger Helge Brändström, överläkare och medicinskt ansvarig för Snam.
Avtalet tecknas från den 15 oktober och gäller på försök under sex månader.
– Därefter hoppas vi på ett fortsatt långsiktigt samarbete, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.
Mer information
Helge Brändström, överläkare och medicinsk ansvarig för Snam, Västerbottens läns landsting, 070-319 07 95
Charlotta Tiderman, handläggare vid enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden, Utrikesdepartementet, 08-405 57 88
Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting