Pressmeddelande -
"Vi är lite av en doldis, men det är ett stort maskineri vi driver"
Hematologiska sektionen på Norrlands universitetssjukhus har i veckan genomfört sin tusende transplantation av stamceller.
På hematologisektionen på Norrlands universitetssjukhus kan hygienen innebära liv och död. Städpersonalen är till exempel en viktig del av teamet och är väl förtrogna med de specifika rutiner som gäller kring de infektionskänsliga patienterna.
Lars Skagerlind, transplantationskoordinator, visar lokalerna och förklarar.
– Patientrummen har ett speciellt ventilationssystem. Det finns ett övertryck i rummen, luften åker ut istället för att komma in.
Klarar inte vanliga bakterier
Det är basala hygienrutiner som gäller, även om avdelningen har extra gott renommé på den fronten.
– Det är så otroligt viktigt för patienterna. De klarar inte av vanliga bakterier, vi måste vara noga. Om du är förkyld så tar du självklart inte hand om patienterna som är mest känsliga, säger Lars Skagerlind.
Tusen transplantationer
Hematologi är läran om blodet och dess sjukdomar. Lars Skagerlind och hans kollegor bedriver högspecialiserad hematologisk vård för norra sjukvårdsregionen. De utreder, behandlar och följer upp patienter med olika blodsjukdomar.
De har genomfört transplantationer i över 20 år. Snart är det dags för deras tusende transplantation.
– 1993 gjorde vi den första autologa transplantationen, 1997 den första allogena. I runda slängar har det blivit 700 autologa och 300 allogena. För att upprätthålla kvaliteten i transplantationsprocessen och själva hanteringen av celler så är vi i dag ackrediterade enligt en europeisk standard tillsammans med Blodcentralen och Stamcellslaboratorium.
Minus 180 grader
Men vad betyder då autologa och allogena transplantationer? Lars Skagerlind förklarar:
– En autolog transplantation är när patienten får tillbaka stamceller från sig själv.
Så här kan det gå till: Först får patienten cellgifter. Sen genomförs en stamcellsskörd på Blodcentralen. Patienten har innan skörden fått sprutor som stimulerar stamcellerna. Benmärgen producerar så mycket att cellerna svämmar ut i blodet.
Stamcellerna plockas ut, och fryses in på Stamcellslaboratorium i minus 180 grader. Patienten är hemma i ett par veckor och kommer sedan tillbaka till sjukhuset för att behandlas med cellgifter. Sedan får patienten tillbaka stamcellerna, som varit frysta i minus 180 grader.
– Och en allogen transplantation är när patienten får nya stamceller via donation. Patienten får ett nytt immunförsvar.
På resande fot
Hematologiska sektionen är det nordligaste belägna allogena transplantationscentrat i världen.
Arbetet som transplantationskoordinator innebär en hel del resande. På kontoret sitter en karta på väggen, fylld med knappnålar. Där finns nålar i Norge, Finland, Danmark, Belgien, Italien, England, Frankrike, Tyskland, och så vidare. Stamcellsdonation är en internationell verksamhet, och leveranserna har så stort värde att det inte skickas med vanlig post.
– Vi är en liten sektion, och vi lär känna våra patienter väl. Det känns bra att fysiskt hämta stamcellerna, vi är med i hela processen.
Flyttar nästa år
Nästa år kommer de att flytta ihop med resten av cancercentrum. Det blir en helt ny avdelning, med nya lokaler.
– Vi är lite av en doldis, men det är ett stort maskineri vi driver, avslutar Lars Skagerlind.
Mer information
Lars Skagerlind, transplantationskoordinator
lars.c.skagerlind@vll.se, 090-785 26 21
Vänliga hälsningar
Lotta Olovsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum