Pressmeddelande -
Videoteknik hjälper hjärtpatienter
Genom ett samarbete mellan Stenbergska hälsocentral i Lycksele och Hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus får patienter möta en läkare utan att de behöver resa till Umeå. Det är ett av de nya arbetssätt som visas upp vid arrangemanget ”Morgondagens vård redan i dag”.
Under ”Morgondagens vård redan i dag” den 21 september finns utställare från landstinget, Umeå universitet och olika företag på plats vid Common ground vid Betula och medicinska biblioteket på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Patienter från Stenbergska hälsocentral i Lycksele med hjärtsjukdomar och andra i behov av blodtryckskontroller, har sedan i april haft möjlighet att träffa en läkare vid Hjärtcentrum i Umeå via videokonferens.
– Om några år är denna teknik en självklarhet att använda inom vården. Nu ser vi bara början, säger Manuel Gonzalez som är specialist inom kardiologi och allmänmedicin och arbetar vid Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus.
Avlastar läkarna
Under två timmar varannan vecka träffar han två sjuksköterskor och en undersköterska från Stenbergska hälsocentral på distans genom videokonferens. Personalen har då samlat ihop fall för att diskutera exempelvis behandlingsalternativ.
– Jag får se journaler och om det är en patient som vi tycker att jag borde träffa bokar vi in en tid för patienten att komma till hälsocentralen och träffa mig on-line, säger Manuel Gonzalez.
– Detta arbetssätt avlastar distriktsläkarna som är i princip överbelastade i nuläget med alla frågor som kan svaras på distans, säger han.
Vill sprida arbetssättet
Redan för några år sedan började Manuel Gonzalez och verksamhetschefen Anita Bjuhr prata om olika möjligheter till samarbeten.
– Jag gillar idén och ursprunget är att vi har haft och fortfarande har låg läkarbemanning. Med hjälp av videoteknik kan vi tillgodose patienternas behov av läkare utan att läkaren befinner sig på hälsocentralen, säger Anita Bjuhr.
De ser båda stora möjligheter att sprida arbetssättet till fler hälsocentraler och andra specialiteter.
– Kroniska sjukdomar har många likheter. Vi borde kunna hitta en gemensam modell så att patienterna kan träffa specialister på distans. En modell som vi kan använda i hela den norra regionen, säger Manuel Gonzalez.
Visas upp i Umeå
Bakom arrangemanget ”Morgondagens vård redan i dag” står Nordic Telemedicine Center, NTC, ett finsk-svenskt samarbetsprojekt med målet att bli ett långsiktigt hållbart och gränsöverskridande centrum för spetskompetens inom e-hälsa, telemedicin, praktiska arbetssätt, utformning av vårdmiljöer och digital innovation för vård på distans.
Utställningen är ett arrangemang inom ramen för European Cooperation Day och finansieras liksom NTC-projektet i huvudsak av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Botnia Atlantica, Interreg.
– Det är ett utmärkt tillfälle att testa de lösningar vi redan i dag använder i vården, men också inspireras av det som finns runt hörnet, säger Thomas Molén, strateg vid enheten för e-hälsa, Västerbottens läns landsting.
Förutom exemplet från Stenbergska hälsocentral får besökarna även bland annat se en demonstration av telemedicinska lösningar mellan Umeå och Seinäjoki i Finland.
En hudläkare finns även på plats mellan klockan 15.00 och 16.00 för kontroll av hudförändringar.
För mer information om samarbetet mellan Stenbergska och Hjärtcentrum:
Manuel Gonzalez, specialist inom kardiologi vid Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus, 070-611 10 29.
Anita Bjur, verksamhetschef Stenbergska hälsocentral, 070-683 93 30
För mer information om arrangemanget Morgondagens vård:
Christer Grönlund, projektledare NTC, 090-785 40 85
Thomas Molén, strateg vid enheten för e-hälsa, 070-535 86 02
Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum