Pressmeddelande -
Viktigt att gravida vaccinerar sig mot kikhosta
Smittspridningen av kikhosta fortsätter att öka i Sverige såväl som i Västerbotten. Små barn kan bli allvarligt sjuka om de smittas och därför är det viktigt att både gravida och barn vaccineras enligt de rekommendationer som finns.
Sedan i våras har smittspridningen av kikhosta ökat i samhället och än ser den inte ut att minska.
Känn igen symtomen
För både barn och vuxna kan kikhosta börja som en vanlig förkylning, med snuva, hosta och lite feber. Efter ett tag förvärras hostan och övergår i kraftiga hostattacker som kan göra att man tappar andan. Då man andas in igen uppstår ett pipande ljud som kallas för kikning. Det är jobbigt för barnen, men för de allra flesta är det inte farligt.
– För barn under sex månader och särskilt barn under tre månader kan kikhosta vara allvarlig. De kan ha diskreta förkylningssymtom, men drabbas av andningsuppehåll. Den viktigaste åtgärden för att förhindra svår sjukdom är att gravida och barn vaccinerar sig enligt rekommendationerna. Barn under sex månader ska också undvika att träffa snuviga och hostiga personer, säger Camilla Fahlgård, barnhälsovårdsöverläkare på Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård i Region Västerbotten.
Under pandemin var förekomsten av kikhosta låg, liksom förekomsten av många andra luftvägsinfektioner. I år har hittills 57 fall konstaterats i Västerbottens län, vilket är mycket även jämfört med åren innan pandemin.
– Vi räknar med ett stort mörkertal, eftersom det vid smittspårning ofta framkommer att flera i familjen och i närmaste omgivningen har haft långdragen hosta. Det är ofta vuxna som inte vet att de har kikhosta som råkar smitta barnen, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
Vaccination ger det bästa skyddet
Det bästa sättet att förebygga kikhosta är att vaccinera sig enligt de rekommendationer som finns. Vaccination mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet, men den första dosen ges inte förrän vid tre månaders ålder. Sedan knappt två år tillbaka rekommenderas därför gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 16.
– Vaccinationen skyddar både den gravida och barnet. Antikropparna som bildas efter vaccinationen förs över till fostret, vilket gör att barnet får ett skydd efter födseln tills det är dags för vaccinationen i barnvaccinationsprogrammet, säger Erika Timby, mödrahälsovårdsöverläkare på Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård i Region Västerbotten.
Vaccination mot kikhosta är gratis för de som rekommenderas det. Man kan vaccinera sig hos Vaccinationscentrum Skellefteå eller på sin hälsocentral.
Mer information finns på 1177.se/kikhosta
Mer information
Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00
Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken