Gå direkt till innehåll
​Viktigt att lämna cellprov även under pandemin

Pressmeddelande -

​Viktigt att lämna cellprov även under pandemin

Genom att regelbundet lämna gynekologiskt cellprov går det att tidigt upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen och behandla innan det utvecklas till cancer. Därför är det livsviktigt att gå på sina cellprovskontroller när man blir kallad.

Under vecka 20 pågår cellprovsveckan i Sverige – en vecka som uppmärksammar vikten av att lämna cellprov. Cellförändringar i livmoderhalsen känns inte, men kan utvecklas till cancer om det inte upptäcks i tid.

Förändringarna orsakas oftast av humant papillomvirus, HPV, men även om man vaccinerat sig mot HPV är det viktigt att gå på sina kontroller. Den som lämnar cellprov regelbundet har över 90 procents skydd mot att drabbas av livmoderhalscancer. Därför är det viktigt att gå varje gång man blir kallad.

– Trots pandemin har cellprovtagningen rullat på som vanligt i Region Västerbotten och det är relativt få som bokat om sin tid. Man kan känna sig trygg att komma på sin bokade tid. Vi har utökat tiderna för att färre ska mötas i väntrum och barnmorskan bär skyddsutrustning enligt rutin, säger Hanna Nyström, samordningsbarnmorska i Region Västerbotten.

Nytt screeningprogram för livmoderhalscancer

Sedan den 1 mars i år analyseras cellprovet även för humant papillomvirus (HPV) i ett utökat screeningprogram för kvinnor från 30 år och uppåt.

– Med HPV-screening kan vi identifiera de individer som har flera prov som innehåller HPV utan cellförändringar, och kalla dem till gynekolog för undersökning. Genom det kommer man upptäcka fler med förstadier till livmoderhalscancer och därmed kunna förebygga fler cancerfall, förklarar Lena Silfverdal.

Cellprov med HPV-analys erbjuds de mellan 30 och 49 år vart tredje år, och till de mellan 50 och 64 år vart sjunde år. Den övre åldersgränsen höjs så att kvinnor erbjuds ett sista prov mellan 64 och 70 år.

HPV överförs sexuellt och hos unga är HPV-infektioner vanligt, därför analyseras cellprov för de under 30 år bara för HPV om det innehåller cellförändringar. Oftast läker en HPV-infektion av sig själv, utan att orsaka cellförändringar. De mellan 23 och 29 år erbjuds fortsatt screening vart tredje år.

I år införs även nya rutiner för att nå de som inte har kommit på sina kontroller på flera år (sex till nio år). En barnmorska ringer upp de som uteblivit för att erbjuda en tid för cellprov alternativt möjlighet till självprovtagning.

Cellprov räddar liv!

Mer information

Lena Silfverdal
Processledare cervixcancerprevention
Region Västerbotten och Regionalt Cancercentrum Norr
072-537 89 79

Hanna A Nyström
Samordningsbarnmorska
Region Västerbotten
070-865 42 47

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se
072-214 43 47

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Relaterade nyheter

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige