Gå direkt till innehåll
Viktigt första steg för återöppnande i Lycksele

Pressmeddelande -

Viktigt första steg för återöppnande i Lycksele

Den 22 januari öppnar den akuta gynjouren upp igen på förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett. Det innebär att akuta gynpatienter kan få hjälp dygnet runt. Gravida ska fortsatt åka till Skellefteå lasarett eller till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att föda och detta gäller till dess att verksamheten i Lycksele kan öppna med komplett bemanning.

Det är positiva resultat i rekryteringsarbetet som gör att verksamheten för akut gynjour kan öppna igen måndag den 22 januari klockan 08.00. Akutgynjouren består av gynläkare, barnmorska och undersköterska, som ger råd och finns med i vården av patienter som åkt in med akuta gynekologiska tillstånd till Lycksele lasarett.

– Det är ett viktigt första steg för ett återöppnande av förlossningen i Lycksele och ökar tryggheten för de patienter som behöver hjälp under jourtid, säger Ellinor Berglund, tillförordnad biträdande verksamhetschef.

Födande hänvisas fortsatt till Skellefteå och Umeå

Arbetet med att rekrytera barnmorskor och annan personal till enheten löper på för fullt och än är det för tidigt att ge ett exakt datum för när förlossningen i Lycksele kan öppna som vanligt igen. I verksamhetens lokaler pågår dessutom en hel del ombyggnationer vilket gör att antalet vårdplatser är begränsade.

– Till dess att vi har andra besked i frågan ska alltså gravida inom vårt upptagningsområde i södra Lappland fortsatt åka till Skellefteå lasarett eller Norrlands universitetssjukhus för att föda. Förhoppningsvis kan vi lämna mer exakta besked en bit in på det nya året, säger Ellinor Berglund.

Rekrytering pågår

Det råder brist på barnmorskor i hela Sverige men ambitionen är att dels bemanna upp med den egna befintliga personalen, dels med hyrbemanning.

– Vi tror också väldigt mycket på vår modell ”Modifierad barnmorskeledd förlossning”, som vi håller på att utveckla tillsammans vi chefer och medarbetare. Förhoppningsvis kan vi locka hit personal som tycker det är attraktivt och spännande att arbeta med barnmorkseledda förlossningar och att vi vill kunna erbjuda mer individuellt anpassade möjligheter kring förlossningar, till exempel att föda i vatten och med stöd av akupunktur, säger Ellinor Berglund.

Under hösten 2024 startar Umeå universitet ett decentraliserat barnmorskeprogram vilket gör det möjligt att studera på fler orter – bland annat i Lycksele.

– Det är ett positivt besked och stärker oss i förhoppningen att vi kan bygga en bra och långsiktigt hållbar verksamhet här i Lycksele, säger Ellinor Berglund.

Hållit stängt under hela 2023

Det var vid sitt sammanträde i januari som hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten beslutade att påbörja arbetet att upphandla ett konsultbolag för att bemanna verksamheten i Lycksele. Det innebar ett totalansvar för bemanning av såväl läkar- som barnmorskekompetens som komplement till nuvarande personalstab, med uppdrag att succesivt växla över till bemanning i egen regi. Detta mot bakgrund av att verksamheten haft svårigheter med bemanningen och periodvis tvingats hålla stängt.

Förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett har hållits helt stängd sedan i januari 2023 och gravida i upptagningsområdet södra Lappland har hänvisats till Skellefteå lasarett eller Norrlands universitetssjukhus. Barnmorskor anställda i Lycksele har under perioden arbetat på roterande scheman i Skellefteå och Umeå.

Under året har chefer och medarbetare i Lycksele arbetat med verksamhetsutveckling för att bland annat kunna erbjuda barnmorskeledda förlossningar enligt en egen Lyckselemodell samt att lokaler i vissa delar byggs om och anpassas för en modern förlossningsvård och framtida behov.

I slutet av oktober 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att avbryta upphandlingen på grund av att antalet inkomna anbud inte ansågs konkurrenskraftiga. Beslutet innebar att verksamheten nu i stället ska bemannas i egen regi.

Mer information
Ellinor Berglund
Tillförordnad biträdande verksamhetschef
Lycksele lasarett, Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten
073-822 74 60

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige