Gå direkt till innehåll
Vinnaren utsedd i Folktandvårdens tävling Tandhajpen

Pressmeddelande -

Vinnaren utsedd i Folktandvårdens tävling Tandhajpen

I januari bjöd Folktandvården i Västerbotten in elever i årskurs fyra till en tävling om tändernas betydelse. Syftet med tävlingen är att öka kunskapen om hur viktigt det är att ha en god munhälsa livet ut, vare sig man är en människa eller ett djur. Tandvårdsstrategen och initiativtagaren Karin Sunnegårdh-Grönberg kan idag efter juryns bedömning presentera det vinnande bidraget, vilket gick till klass 4 på Lövångersskolan i Skellefteå kommun. Grattis!

– Det känns jätteroligt att så många skolklasser nappade på idén. Vi och juryn är djupt imponerade av barnens engagemang – vilken kraft och glädje! Och jag vill rikta ett varmt tack till alla elever, mentorer och våra samarbetspartners Lycksele djurpark, Norrmejerier och Länstrafiken som gjorde det hela möjligt, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg.

Folktandvården i Västerbotten lägger ett stort fokus på att förbättra munhälsan hos barn och ungdomar och med att hitta nya arbetssätt för att lyckas med detta. Tävlingen Tandhajpen, som riktar sig till elever i årskurs fyra i Västerbottens län, är deras senaste initiativ och tänkt att bli ett återkommande event.

Tävlingsuppdraget

Att sköta om sina tänder är livsviktigt och tävlingsuppdraget i Tandhajpen gick ut på att beskriva varför tänderna har betydelse för hälsan, överlevnaden och välbefinnandet för en människa eller ett djur. Det kunde gestaltas på en mängd olika sätt och bedömdes utifrån dessa punkter:

  • Hur väl det framgick att tänder är nödvändiga för hälsa, överlevnad och välbefinnande.
  • Att kunskapen om tänder, deras utveckling och funktion hos människor och djur var informativ och korrekt.
  • Att bidraget inspirerade betraktaren till lärande och förståelse för hälsa hos människor och djur.
  • Att bidraget hade ett respektfullt förhållningssätt till människor och djur.

Uppgiften har tolkats genom en rad kreativa och blandade medium såsom teckning, skulptur, spel, podcast, föreläsning, intervju, saga och musikvideo. Totalt kom hela 45 bidrag in, där åtta gick vidare till nomineringen.

Och vinnaren är

En jury bestående av Lennart Melin från Lycksele djurpark, Hanna Hardell från Norrmejerier, Nina Lindberg från Länstrafiken i Västerbotten, tillsammans med områdeschefen för Folktandvården Anna-Maria Stenlund-Berggren, var eniga om att klass 4 från Lövångersskolan i Skellefteå kommun hade åstadkommit det bästa bidraget utifrån kriterierna med sin musikvideo.

Vi på Folktandvården, tillsammans med juryn, är djupt imponerade och berörda av elevernas engagemang, skaparglädje, delaktighet, gemenskap och inte minst innehållet i själva tävlingsbidragen berättar Karin Sunnegårdh-Grönberg.

Priser och utställning

Första priset i tävlingen är ett besök för hela klassen på Lycksele Djurpark efter sommarlovet, där Länstrafiken kan vara behjälplig med transport där det är möjligt. Vår gissning är att djurens tänder kommer att få lite mer fokus än vanligt under besöket.

Andra priset, en gåva från Norrmejerier, gick till klass 4 på Västangårdsskolan i Umeå och ett delat tredje pris, tandvårdsprodukter till hela klassen från Folktandvården, gick till klass 4 på Waldorfskolan och till klass 4 på Röbäcks skola i Umeå.

För den som är intresserad av att se verken kommer de åtta nominerade bidragen att visas på Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus i Umeå inom kort. Bidragen består av både digitala och analoga alster och kreativiteten bland eleverna har som sagt varit hög. För den som inte kan ta sig till Alva kultur kommer de även att läggas upp på Tandhajpens webbplats.

https://regionvasterbotten.se/tandvard/tandhajpen

För mer information
Karin Sunnegårdh-Grönberg
Tandvårdsstrateg, Folktandvården
Region Västerbotten
karin.sunnegardh@regionvasterbotten.se
070-274 37 30

Presskontakt
Malin Emilsson Nilsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
malin.emilsson.nilsson@regionvasterbotten.se
073-091 54 81


Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige