Gå direkt till innehåll
I visningsboendet kan både äldre, anhöriga och personal prova på hur produkterna och tjänsterna fungerar.
I visningsboendet kan både äldre, anhöriga och personal prova på hur produkterna och tjänsterna fungerar.

Pressmeddelande -

Visningsboenden inspirerar till trygg vård och omsorg

Genom att bygga upp visningsboenden med exempel på tekniska lösningar för hemmet så hoppas Dorotea och Lycksele kommun kunna uppnå ökad integritet, självständighet och trygghet hos både äldre, funktionshindrade och anhöriga.

Genom VINNOVA-projektet A5GARD, där Region Västerbotten deltar som enda region i Sverige, skapar Dorotea och Lycksele kommun visningsboenden och inspirationsmiljöer där välfärdsteknik, hjälpmedel och teknik för egenvård kan visas för kommunernas invånare.

Oberoende och egenmakt

Invånare som önskar bo kvar hemma längre upp i åldrarna kan i visningsboendet se vad som finns att tillgå för att skapa ett liv med bibehållen livskvalitet, trygghet och egenmakt. Även personal inom kommuner och regioner ges möjlighet att träna på att ge stöd och råd kring tekniken.

– Det finns många lösningar som kan underlätta för såväl invånare som personal och som inte alltid kostar så mycket. Vi vill visa vad som finns, var man kan hitta dem och vilken nytta de kan göra, säger Pernilla Ahlström, Lycksele kommun och Gaby Bisping, Dorotea kommun.

– I visningsboendet kan man prova på hur produkterna och tjänsterna fungerar och även att som personal få träning att hantera dem. Vi vill inspirera och ge den här servicen till våra kommunmedborgare och medarbetare.

Nytta för befolkningen

Visningsboendet ger en överblick av produkter och tjänster som finns för att kunna klara sig själv längre och för att förenkla och förbättra vård och omsorg i hemmet. Det kan vara en hygiendusch eller en digital tjänst som automatiskt kan larma när man har ramlat.

– Projektet är ett exempel på samverkan mellan Region Västerbotten och kommuner som skapar nytta för vår befolkning, säger Pia Kristiansson, koordinator för A5GARD åt Region Västerbotten.

Möjlighet att leva tryggt

Bygget av inspirationsmiljöerna i de båda kommunerna inleds redan nu och är klara under hösten 2023.

– Under försommaren hoppas vi kunna visa på möjligheterna att bo och leva tryggt hemma så länge man själv vill och orkar. Vi återkommer med mer information om var och när vi kan visa upp de nya produkterna och tjänsterna, berättar Pernilla Ahlström.

– Vi ser fram emot att få möta reaktionerna när visningsmiljöerna är färdiga och för att kunna följa nyttan över tid för såväl dem som nyttjat dem som de företag som bidragit till innehållen, säger Gaby Bisping.

Mer information
Pernilla Ahlström, verksamhetschef Stöd vård och omsorg, Lycksele kommun, 0950–164 75

Gaby Bisping, socialchef, Dorotea kommun, 0942–141 09

Fakta: Projektet A5GARD, Achieving 5G service Assurance in the Residential Domain, är ett internationellt projekt som består av många företag och organisationer som tittar på framtidens teknik. Genom Region Västerbotten, som deltar som enda region i Sverige, fokuseras också på framtidens vård och omsorg. Mer vård kommer sannolikt bedrivas i hemmen och några kommuner sätter upp visningsboenden med teknik för ökad livskvalité i samverkan.

För frågor om projektet A5GARD: koordinator Pia Kristiansson, Region Västerbotten, 070 – 600 73 02

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige