Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Webbmöten för infektionskänsliga patienter

Stamcellstransplanterade patienter från norra regionen kan via sin dator, surfplatta eller mobil koppla upp sig mot Norrlands universitetssjukhus i Umeå och slipper att varje vecka resa långt för en halvtimmes läkarbesök.

– Dessa patienter är extremt infektionskänsliga och en lång resa, från till exempel Kiruna 60 mil bort, och möten med många människor innebär en större risk för infektioner och det kan trigga igång en avstötningsprocess, säger Carita Johansson, undersköterska vid hematologmottagningen, Norrlands universitetssjukhus,

Den första tiden efter en stamcellstransplantation måste patienterna lämna prover två gånger i veckan och träffa en läkare en gång i veckan för bedömning.

– Det kostar patienterna tre dagar, två resdagar och en återhämtningsdag, för att träffa en läkare under 30 minuter, förklarar Carita Johansson, som ansvarar för kommunikationen med patienterna, skickar ut kallelser och länkar samt fungerar som kontakt mellan patienter och läkare.

Kallelse per brev

2014 inleddes det telemedicinska projektet och hittills har cirka 60 patienter kopplat up sig från hemorten till ansvarig läkare i Umeå. I dag är arbetet en del av den permanenta verksamheten.

Patienterna får en kallelse per brev där det står när videomötet ska vara. Någon dag innan går de till sin lokala vårdcentral och lämnar prov. När mötet sker har läkaren fått provsvaret från vårdcentralen.

De patienter som har dålig internetuppkoppling eller saknar den utrustning som behövs, kan använda vårdcentralernas videokonferenssystem, men inte dess personal.

Positivt gensvar

Gensvaret är entydigt positivt, från både patienter och personal, och intresset för hematologmottagningens  verksamhet är stort. För en tid sedan deltog Carita Johansson vid en internationell konferens, EBMT- European society for blood and marrow transplantation, i Marseille, för att berätta om arbetet.

– Både patienterna och doktorerna är nöjda, säger Carita Johansson. Med tanke på infektionsrisken är det en stor vinst och dessutom innebär det en ekonomisk vinst för de andra landstingen och regionerna på grund av minskade reskostnader.

Mer information 
Carita Johansson, 090-785 39 34

Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige