Gå direkt till innehåll
I centrum för besöksnoden finns sjukstugemodellen som är den typ av primärvård som bedrivs vid sjukstugan i Storuman och i södra Lappland.
I centrum för besöksnoden finns sjukstugemodellen som är den typ av primärvård som bedrivs vid sjukstugan i Storuman och i södra Lappland.

Pressmeddelande -

WHO lanserar södra Lappland som demonstrationsplattform för primärvård i glesbygd

Världshälsoorganisationen (WHO) lanserar södra Lappland och Glesbygdsmedicinskt centrum som Sveriges demonstrationsplattform och besöksnod för primärvård i glesbygd och digital hälso- och sjukvård. Invigningen sker den 18 oktober i Storuman med WHO Europas regionaldirektör för på plats.

Samarbetet mellan Region Västerbotten, WHO och Business Sweden innebär att södra Lappland kommer dela erfarenheter och kunskap till andra länder kring att bedriva hälso- och sjukvård i en utmanande demografisk och geografisk kontext samt visa hur man arbetar för att tillhandahålla hälso- och sjukvård i glesbygd.

WHO Europas regionaldirektör besöker Storuman

Den svenska demonstrationsplattformen är den andra som hittills lanserats i Europa. Invigningen sker i Storuman med WHO Europas regionaldirektör Hans Kluge, representanter från Socialdepartementet och Business Sweden samt en första internationell delegation från Georgien.

– Det här är en fantastisk möjlighet och ett stort erkännande för oss på Glesbygdsmedicinskt centrum, för södra Lappland, för Region Västerbotten, för sjukstugan som vårdmodell, men också förstås för Sverige och för svenska företag. Vi är jättestolta och ser fram emot att dela med oss av våra erfarenheter, men också lära oss av våra internationella besökare, säger Andreas Lundqvist, enhetschef på Glesbygdsmedicinskt centrum, Region Västerbotten.

Sjukstugan – internationellt unik som vårdmodell

I centrum för besöksnoden finns sjukstugemodellen som är den typ av primärvård som bedrivs i södra Lappland. Sjukstugorna erbjuder en utökad primärvård som sticker ut i en internationell jämförelse. Utöver ordinarie primärvård finns i allmänhet en vårdavdelning inklusive palliativ vård, dygnet-runt-öppen osorterad akutmottagning, ambulans, röntgen- och laboratorieutrustning, ultraljud samt teknik för vård på distans som gör att man kan ta emot i stort sett alla patientkategorier.

Såväl läkare som sjuksköterskor och annan vårdpersonal har många gånger även ett utökat ansvar jämfört med hur det normalt ser ut i primärvård. Sjukstugan representerar en typ av integrerad vård, där både region och kommun samverkar.

– Jag tror att sjukstugan som vårdmodell kommer vara allra mest intressant för våra internationella besökare, men jag tror också att de kommer tycka det är väldigt spännande med vår forsknings- och utvecklingsenhet som faktiskt verkar för och i glesbygd, det är ganska unikt i en internationell jämförelse, säger Andreas Lundqvist.

Andra områden som diskuteras under besöken är hur man kan arbeta med att rekrytera och behålla personal, utbildning och kompetensutveckling, ledarskap på alla nivåer, forskning, innovations- och utvecklingsarbete, samverkan med universitet, industri och befolkning, demografiska utmaningar med en åldrande befolkning, långa avstånd och olika tekniska lösningar för att överbrygga avstånd.

Program för invigningen
Invigningen av demonstrationsplattformen äger rum den 18 oktober i Storuman. Det finns möjlighet att intervjua WHO Europas regionaldirektör Hans Kluge och andra representanter samt att följa med under deras studiebesök på Storumans sjukstuga. Möjlighet finns även för intervju under måndagen 17 oktober då delegationen är i Stockholm.

Tisdag 18 oktober
Delegationen besöker Lycksele lasarett samt reser till Storuman.
Klockan 13.30–14.30: Invigning av demonstrationsplattformen på Folkets hus i Storuman.
Klockan 14.30–16.00: Besök på Storuman sjukstuga

Mer information
Andreas Lundqvist, enhetschef Glesbygdsmedicinskt centrum, Region Västerbotten,
andreas.lundqvist@regionvasterbotten.se, 070-216 67 68

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige