Lex Maria: Högriskgraviditet följdes inte enligt rutin
En kvinna vars graviditet räknades som en högriskgraviditet följdes av primärvården i stället för av specialistmödravården.
En kvinna vars graviditet räknades som en högriskgraviditet följdes av primärvården i stället för av specialistmödravården.
Operation av en fraktur fördröjdes för en multisjuk patient. När patienten skulle opereras drabbades hen av ett hjärtstopp, och avled trots livräddande åtgärder.
Julen närmar sig, och med den brukar även smittspridningen kunna öka när fler träffar varandra. Här är smittskyddsläkarens råd för att minska risken att bli sjuk under julhelgerna.
I höst har färre av de som rekommenderats vaccin mot covid-19 och influensa tagit sin dos, jämfört med samma period förra året. Nu behöver fler vaccinera sig, för att minska risken för allvarlig sjukdom när smittspridningen kommer i gång.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer. Nu startar ett projekt för att på sikt erbjuda en jämlik och hållbar prostatacancertestning oberoende av vem man är och var man bor. Genom möjlighet till egenprovtagning av PSA i hemmet är målet att öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv.
Region Västerbotten är sedan flera år tillbaka bäst i Sverige på att skriva ut minst antibiotika i primärvården. De senaste åren har förskrivningen dock börjat öka. Det är viktigt att hela samhället hjälps åt för att motverka antibiotikaresistens.
Handläggningen av en patient med stroke fördröjdes, bland annat på grund av brist på tillgängliga vårdplatser med adekvat övervakning.
En patient med som sökte vård för en knöl i ena bröstet fick vänta i över tre månader på en tid för mammografi. Detta gjorde att diagnos och behandling av bröstcancer försenades.
Från och med idag den 4 november kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för att vaccinera sig mot influensa. De kan vaccinera sig från och med den 11 november.
En patient fick fel läkemedel i samband med att hen vårdades på ett av länets sjukhus.
Efter sju års arbete med att utveckla digitala lösningar för integrerad vård och omsorg på distans, bjuder Glesbygdsmedicinskt centrum (GMC) och Nordens välfärdscenter in till slutkonferens. Representanter från hela Norden deltar, däribland sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, landshövding Helene Hellmark Knutsson och regiondirektör Tommy Svensson.
Idag börjar Region Västerbotten vaccinera riskgrupper mot covid-19 och influensa. Vaccination rekommenderas till alla som är 65 år eller äldre, gravida samt personer med sjukdomar eller tillstånd som gör att de har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de smittas.
Från och med idag den 1 oktober kan alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och influensa boka tid. Det går bra att få båda vaccinen vid samma tillfälle. Vaccinationerna inleds den 15 oktober.
Region Västerbotten satsar för att höja kunskapen om barns sexuella våld mot andra barn. Den 25–27 september kommer 22 socialsekreterare i länet att få lära sig att använda ett forskningsbaserat instrument för att kartlägga risker och förebygga återfall i sexualbrott. Utbildningen leds av psykologen Ulla Thorslund som är expert på området.
Smittspridningen av kikhosta fortsätter att öka i Sverige såväl som i Västerbotten. Små barn kan bli allvarligt sjuka om de smittas och därför är det viktigt att både gravida och barn vaccineras enligt de rekommendationer som finns.
Nu har skolorna börjat och med skolstart brukar också sjukdomar följa. Redan nu sprids covid-19 och kikhosta i Västerbottens län. Här är smittskyddsläkaren råd för att minska risken att bli smittad och att sprida smitta vidare.
En patient behövde amputera armen efter att ha drabbats av en allvarlig infektion.
Imorgon tisdag den 4 juni förväntas Vårdförbundet inleda sin strejk. Med anledning av detta aktiverar Region Västerbotten regional särskild sjukvårdsledning för att följa händelsen och vidta förberedande åtgärder.
Diagnos av en fotledsfraktur fördröjdes. En bidragande orsak var att patienten inte undersöktes av läkare.
Kan patienten bidra till att förebygga smittspridning och allvarliga infektioner som riskerar att drabba dem själva och medpatienter under vårdtiden? Det kommer att undersökas i ett pilotprojekt i Region Västerbotten. Projektet inleds i samband med handhygiendagen den 5 maj.
Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige