Gå direkt till innehåll

Ämnen: Regionfrågor

Nu startar höstens vaccination

Nu startar höstens vaccination

Idag börjar Region Västerbotten vaccinera riskgrupper mot covid-19 och influensa. Vaccination rekommenderas till alla som är 65 år eller äldre, gravida samt personer med sjukdomar eller tillstånd som gör att de har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de smittas.

Anna Duveskog, Region Västerbotten, vill höja kunskapen om barns sexuella våld. Foto: Jörgen Boström

Region Västerbotten utbildar om barns sexuella våld

Region Västerbotten satsar för att höja kunskapen om barns sexuella våld mot andra barn. Den 25–27 september kommer 22 socialsekreterare i länet att få lära sig att använda ett forskningsbaserat instrument för att kartlägga risker och förebygga återfall i sexualbrott. Utbildningen leds av psykologen Ulla Thorslund som är expert på området.

Viktigt att gravida vaccinerar sig mot kikhosta

Smittspridningen av kikhosta fortsätter att öka i Sverige såväl som i Västerbotten. Små barn kan bli allvarligt sjuka om de smittas och därför är det viktigt att både gravida och barn vaccineras enligt de rekommendationer som finns.

Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Smittskydds råd vid skolstart

Nu har skolorna börjat och med skolstart brukar också sjukdomar följa. Redan nu sprids covid-19 och kikhosta i Västerbottens län. Här är smittskyddsläkaren råd för att minska risken att bli smittad och att sprida smitta vidare.

I projektet kommer patienter att erbjudas patientnära handdesinfektion.

Nytt projekt för att minska smittspridning i vården

Kan patienten bidra till att förebygga smittspridning och allvarliga infektioner som riskerar att drabba dem själva och medpatienter under vårdtiden? Det kommer att undersökas i ett pilotprojekt i Region Västerbotten. Projektet inleds i samband med handhygiendagen den 5 maj.

Sista chansen att vaccinera sig i vår

Sista chansen att vaccinera sig i vår

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 är snart avklarad, men än finns det tid att vaccinera sig. De som rekommenderas vaccin har möjlighet att vaccinera sig till och med den sista april.

Lex Maria: Planerad åtgärd missades

Brister i planering och i ansvarsfördelning mellan enheter medförde sämre förutsättningar för en patient att återhämta sig efter allvarlig hjärnblödning.

Lex Maria: Infektion efter brusten blindtarm

En patient opererades på grund av misstänkt blindtarmsinflammation. Efter att patienten skrivits ut förvärrades infektionen, vilket sannolikt skulle ha kunnat mildras om alla rutiner hade följts.

Region Västerbotten avvecklar stabsläge

Under torsdagen kom besked om att det system som Region Västerbotten använder vid utskrivning av patienter ska vara i drift under fredag morgon. Därför avvecklas också den regionala särskilda sjukvårdsledningen som varit aktiverad under driftstörningarna.

Klamydiamåndag ska få fler att testa sig

Två måndagar i februari är det klamydiamåndag i Västerbottens län. Dagarna ska öka uppmärksamheten om könssjukdomen och få fler att gå och testa sig, även om man inte har symtom.

Lex Maria: Diagnos av skadad mjälte fördröjdes

En patient som sökte vård efter en olycka försämrades innan det kunde konstateras att mjälten var skadad. Patienten utsattes därmed för risk för allvarlig vårdskada.

Ökad smittspridning inför julhelgen

Ökad smittspridning inför julhelgen

Smittspridningen i Västerbottens län är fortsatt hög inför julhelgen. En hög andel av de som testas för luftvägsinfektioner är positiva för antingen covid-19, influensa eller RS-virus.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige