Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Norrlands universitetssjukhus.

Norrlands universitetssjukhus i stabsläge

På grund av en ansträngd vårdplatssituation och hög vårdtyngd beslutade den lokala särskilda sjukvårdsledningen vid Norrlands universitetssjukhus på onsdagen om att gå upp i stabsläge. Det är det andra sjukhuset i Region Västerbotten som det senaste dygnet vidtar denna åtgärd.

Skellefteå lasarett. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Skellefteå lasarett i stabsläge efter vårdplatsbrist

Skellefteå lasarett gick vid lunchtid på tisdagen upp i stabsläge. Det är en konsekvens av en utmanande vårdplatsbrist i kombination med sjukfrånvaro bland personal och ett allt högre tryck på sjukhusvården, ett tryck som dessutom förväntas öka.

Formerna för Västerbotten på Grand Hôtel kan förändras på grund av ökad smittspridning av Covid-19

Formerna för Västerbotten på Grand Hôtel kan förändras på grund av ökad smittspridning av Covid-19

Just nu ser Region Västerbotten över förutsättningarna för att kunna genomföra arrangemanget Västerbotten på Grand Hôtel. Detta med anledning av förväntade nya restriktioner med anledning av spridningen av Covid-19.

- Vi har en beredskap för att ställa om arrangemanget till lämpligare former utifrån aktuella restriktioner, säger Thomas Hartman, chef för enheten för externa relationer och st

Nu kan alla vuxna få en påfyllnadsdos!

Från och med i dag erbjuds alla i Region Västerbotten som är 18 eller äldre en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. – Det känns jättebra! Region Västerbotten har Sveriges högsta vaccinationstäckning för första och andra dosen, och jag hoppas att lika många kommer att ta påfyllnadsdosen, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Kraftig ökning av covid-19 efter julfiranden

Under föregående vecka mer än dubblerades antalet smittade med covid-19 i Västerbottens län. Antalet fall är nu på samma nivåer som i mars 2021. Den ökade smittspridningen kan kopplas till julfiranden och en större andel fall av omikronvarianten.

Omikronvarianten ökar i Västerbottens län

Under föregående vecka analyserades 10 814 prover för covid-19, jämfört med 11 702 under vecka 50. Av de 331 fall som var positiva har det hittills utförts PCR-typning på 193, där 62 misstänks vara omikronvarianten. Dessutom var provtagningen öppen en dag mindre.

Lex Maria: Symtom på stroke missades

En patient i länet hade symtom som tolkades som tecken på stress. När hen kom till sjukhus konstaterades att hen hade fått en stroke.

Lex Maria: Fördröjd tarmcancerdiagnos

Utredning och behandling av tarmcancer fördröjdes ett halvår på grund av felaktiga bedömningar och brister i samordning av undersökningar. Detta ledde till att en patient i länet utsatts för ökad risk för spridning av cancern.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige