Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Skellefteå lasaretts första forskare

Skellefteå lasaretts första forskare

När Kurt Boman började i Skellefteå 1974 bedrevs ingen forskning där. Han blev den första på lasarettet att skriva en avhandling och var senare med och grundade det som idag heter Stiftelsen för medicinsk forskning. I april avgick han efter 39 år som ordförande.

Stabsläge på Lycksele lasarett

Båda autoklaverna, steriliseringsapparater, på lasarettet är ur funktion vilket påverkar möjligheten att operera. Tillgången till sterila instrument är tillräcklig för att klara akut verksamhet men planerade operationer kan ställas in. Även planerade förflyttningar mellan sjukhusen påverkas. De patienter som påverkas kontaktas.
Prognosen är att en av autoklaverna ska vara i drift på eftermiddag

Lyckat program för ett mer jämställt innovationssystem

För att öka jämställdhet och inkludering i innovationssystemet har Region Västerbotten genomfört ett ettårigt pilotprojekt som nu har analyserats i en rapport från Umeå universitet. – Deltagarna är mycket nöjda och anser att fler borde få ta del av motsvarande kunskapsutveckling och stöd, säger forskaren Anna Croon.

Lex Maria: bristande utredning vid spridd cancersjukdom

En patient söker vård på akutmottagning på grund av buksmärtor och man upptäcker spridd njurcancer. Bristande utredning av spridningen av cancern innan operation och utebliven gemensam bedömning av specialister gör att patienten inte får optimal behandling och operation.

Klimakterievården i Skellefteå flyttas till primärvården

Klimakterievården i Skellefteå flyttas till primärvården

Från och med torsdag den 15 juni förflyttas vården för klimakteriebesvär från kvinnokliniken vid Skellefteå lasarett till primärvården. Utbildningsinsatser är genomförda och under hösten kommer det interna arbetet fortsätta för att utveckla arbetssätt och flöden för de som söker vård.

Lex Maria. Sen diagnos av missbildning i gallvägarna.

Ett nyfött barn utreds för gulhet och ett stegrat bilirubinvärde. Provtagningar utförs inte fullständigt, och svaren tolkas inte helt korrekt. Vid efterföljande besök på barnavårdscentralen noteras inget avvikande. Vid elva veckors ålder påtalar föräldrarna att barnet har en gul färg, och det konstateras först då att barnet har en allvarlig missbildning i gallvägarna som kräver en akut operation.

Sommarutställning på Galleri Alva: Affischerna 1967–1979

Galleri Alva visar under sommaren 2023 utställningen ”Affischerna 1967–1979” från Håkan Agnsäters samlingar med alternativrörelsens affischer. Samlandet av affischer började redan under tidigt 1970-tal då Håkan spelade trummor i rockbandet Solen Skiner. Under deras turnéer ute i landet tog han tillvara affischer som annonserade om kvinnorörelsen, miljö, musik och politik.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige