Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lex Maria: Tumör upptäcks efter att cancerbehandling avslutats

Vid en röntgenundersökning upptäcks ett antal cystor på äggstockarna hos en patient. Cystorna bedöms vara maligna och ett vävnadsprov och möjlig operation planeras. Dock avslutas det standardiserade vårdförloppet och efterföljande kontroller. Två månader senare söker patienten åter vård, med bland annat svullen buk och nedsatt allmäntillstånd. En stor tumör upptäcks och patienten opereras akut.

Strömmen är tillbaka på Skellefteå lasarett efter kortare strömavbrott

Under onsdagseftermiddagen kl 14.30 uppstod ett strömavbrott i Skellefteå, som också påverkade Skellefteå lasarett och andra enheter inom orten.
Reservkraften slogs genast igång och Skellefteå lasarett gick upp i lokalt stabsläge. Klockan 15.37 fungerade strömmen som vanligt igen och reservkraften kunde stängas av.
Inga verksamheter bedöms ha påverkats allvarligt. Stabsläget är avblåst.

Bibliotek i beredskap – Västerbottens och Norrbottens folkbibliotek i totalförsvaret

Nu satsar regionbiblioteken i Västerbotten och Norrbotten på att fortbilda sina 29 kommuners folkbibliotekspersonal inför kris, krig eller förhöjd beredskap. En gemensam kompetenswebb har satts samman som syftar till ökad kunskap inom området med bäring på folkbiblioteksverksamhet och livesända webbinarier på temat, samt möjligheten att arbeta med en fiktiv ingång till sin roll i totalförsvaret.

Personalen på hälsocentralen i Burträsk efter arbetsplatsträffen.

Nu har primärvårdsresan startat i Skellefteå och Norsjö

Nu har samtliga tolv hälsocentraler i Skellefteå och Norsjö dragit i gång en långsiktig utvecklingsresa tillsammans. Medarbetarna har fått lyfta sina egna tankar och idéer kring riktningen för primärvårdens framtid. – Viljan finns här och även hos mig, säger Sandra Forsberg, sjuksköterska på Burträsk hälsocentral.

Pressinbjudan: Nya lokaler en satsning på klinisk forskning

Kliniskt forskningscentrums nyrenoverade och utökade lokaler vid Norrlands universitetssjukhus ger enheten än bättre möjlighet att stödja och genomföra patientnära klinisk forskning. Media hälsas välkomna till nyinvigning onsdag den 7 juni klockan 12-15.

Tandborstapp fyller fem år – hjälper tusentals barn varje dag

I maj 2018 lanserade Folktandvården Sverige en gratis nyttoapp för barn – Rocka munnen. Syftet var att barn och föräldrar skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Appen firar fem år och ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har laddats ner nära 650 000 gånger.

Sommartider i hälso- och sjukvården

Sommartider i hälso- och sjukvården

Under sommarmånaderna drar Region Västerbotten ned på planerad verksamhet i hälso- och sjukvården samt samordnar resurser för att ta hand om patienter med besvär som inte kan vänta. Mellan vecka 23 och 34 bedrivs i huvudsak akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar inom slutenvården.

Årets pristagare på Mötesplats Lycksele gratulerades av regionrådet Rickard Carstedt. Foto: Patrick Trägårdh

De är Västerbottens Regio Stars 2023

Regio Stars Västerbotten är ett initiativ av Region Västerbotten som uppmärksammar nytänkande regionala utvecklingsprojekt i Västerbotten. Med utmärkelsen vill Region Västerbotten visa hur aktörer i länet bidrar till nytta för Västerbotten och västerbottningarna.

Mötesplats Lycksele är länets samlingsplats för hållbar utveckling. Foto: Patrick Trägårdh

Nu startar Mötesplats Lycksele

Onsdag den 31 maj startar Mötesplats Lycksele. I år, det tionde året i räkningen, blir det drygt 220 människor från näringsliv, regioner, kommuner, akademi, politik, civilsamhälle och allmänhet som samlas och skapar en arena för nya idéer, lösningar och samarbeten. Seminarier, keynote-föreläsningar, kreativa workshops, prisutdelningar och massor av möten fyller agendan under två intensiva dagar.

Zinaida Bucharbajeva och Frida Idenfors är båda processledare för hudmelanom vid Regionalt cancercentrum norr.

Hudcancer fortsätter öka – skydd mot solen viktigt

Sommaren är snart här, och redan nu kan det vara frestande att spendera tid i solen. Lite sol kan vara nyttigt, men det är också en anledning till att hudcancer ökar mer och mer. Nu uppmanar hud- och STD-kliniken västerbottningarna att skydda sig mot solen för att minska risken att drabbas.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige