Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Flera fall av harpest i Västerbotten

Under de senaste veckorna har det setts en ökning av antalet patienter med misstänkt eller bekräftad harpest. Hittills har de flesta fallen konstaterats i Västerbottens kustområden.

Projektet handlar om hur arkitektur, form och design kan bidra till ett mer hållbart och jämlikt samhälle, säger Jonas Lundström, Region Västerbotten. Foto: Patrick Trägårdh

Arctic Design Center ska göra norra Sverige mer attraktivt

2022 startades Form Design Center, ett samarbete mellan Region Västerbotten och Region Norrbotten för att öka attraktions- och konkurrenskraften genom form, design, konsthantverk och arkitektur. Nu byter man namn till Arctic Design Center. – Med nystarten väljer vi ett namn som även öppnar internationella möjligheter, säger Carola Fallgren på Region Västerbotten, tillträdande projektledare.

Möt Mias terapihundar Rudolf och Pippi på bup i Skellefteå

Möt Mias terapihundar Rudolf och Pippi på bup i Skellefteå

Nu kan barn och unga få hjälp av fyrbenta terapeuter på barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå. I maj månad togs nämligen beslut om att införa terapihundar som en del i behandlingen. Hundarna Rudolf och Pippi är färdigutbildade och jobbar tillsammans med fysioterapeuten Mia Grönlund Forsgren.

Kort reflektion ökar arbetsglädjen

Kort reflektion ökar arbetsglädjen

Varje morgon träffas personal vid hand- och plastikkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus en kort stund för att reflektera över gårdagen. Samtidigt stärks samarbetet och den psykosociala tryggheten i teamet ökar.

Lex Maria: fördröjd vård av lungsjukdom

En patient utsattes för risk för allvarlig vårdskada efter att ha nekats transport med ambulans. Händelsen anmäls därför till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Lex Maria: patient fick fel blodplasma

En patient som skulle få en plasmatransfusion efter en operation fick av misstag blodplasma som var avsedd för en annan patient. Händelsen ledde inte till några komplikationer för patienten. Den huvudsakliga orsaken till händelsen bedöms vara att id-kontroll inte genomfördes enligt gällande rutin. Stress och hög arbetsbelastning bedöms ha bidragit till att rutinerna inte följdes.

Bedragare påstår att de ringer från Region Västerbotten

Region Västerbotten har under eftermiddagen uppmärksammats på att bedragare ringer hem till privatpersoner och ber att de ska identifiera sig med bank-id för att bekräfta en tid som de fått hos sin hälsocentral. I dagsläget är det personer i Nordmaling som har drabbats.

Sjuksköterskan Lina Viklund och kollegan Anne Marie Österdahl hoppas att befintliga blodgivare som har blodgrupp A eller 0 så snart som möjligt kommer och donerar.

Akut: Blodcentral efterlyser blodgivare

Just nu är blodlagret på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus lågt. Personalen ber nu befintliga blodgivare att så snart som möjligt komma och lämna blod.
För att säkerställa att blod finns till sjuka och skadade patienter behövs en ständig påfyllnad.
Personalen vid blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus ber nu om hjälp av sina nuvarande blodgivare. I nuläget behövs akut p

Förstärkningsläge avvecklas på Norrlands universitetssjukhus

Förstärkningsläge avvecklas på Norrlands universitetssjukhus

På måndagen beslutade den lokala sjukvårdsledningen (LSSL) på Norrlands universitetssjukhus att avveckla förstärkningsläget då vårdplatsläget förbättrats.
Sedan den 29 juni har Norrlands universitetssjukhus varit i förstärkningsläge för att hantera bristen på vårdplatser. En lokal särskild sjukvårdsledning har varit igång för att snabbt vidta åtgärder och få en tydlig överblick över resurser bå

Pressinbjudan: Möjligheter i glesbygd för vård och omsorg, transporter och boende

Onsdag den 12 juli arrangeras en dag i Tavelsjö på temat möjligheter i glesbygd för vård och omsorg, transporter och boende. Media hälsas välkomna att delta på efterföljande presskonferens. Medverkar gör Ulla Löfven och före detta statsminister Stefan Löfven samt representanter från Umeå kommun, Tavelsjö- och Rödåbygden och Region Västerbotten.

Natacha Rubenson för Nordic Tunneling Service AB var en av deltagarna i kartläggningen Kadil. Fotograf: Lena Bieblad.

Västerbottens landsbygdsföretag vill digitalisera i större utsträckning

Mikro- och små landsbygdsföretag har många idéer om digital utveckling men få har en tydlig digital strategi. Det visar bland annat den kartläggning som projektet KADIL ”Kartläggning av digital mognad i landsbygdsföretag i Västerbotten” som Region Västerbotten, Handelshögskolan vid Umeå universitet och Almi nyligen avslutat.
Kartläggningen visar att behovet är stort för en ökad digitalisering i

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige