Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Pressinbjudan: Utveckling och omställning inom hälsa, vård och omsorg i Västerbotten

Fredag den 31 maj samlas olika ledare och företrädare från länets kommuner och Region Västerbotten i Lycksele för årets stora ledningskonferens inom hälsa, vård, omsorg och stöd. Här presenteras några av de framstående insatser som pågår just nu i vårt län, att inspireras och lära av! Media hälsas välkomna att delta under förmiddagens program.

Region Västerbotten befarar risk för liv och hälsa

Vårdförbundets strejkvarsel innebär mycket allvarliga konsekvenser för hälso- och sjukvården i Region Västerbotten. Därför har en begäran om förhandling angående samhällsfarlig konflikt skickats till Vårdförbundet i Västerbotten.

Sommartid i hälso- och sjukvården

Sommartid i hälso- och sjukvården

Just nu råder en övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad i Region Västerbotten. Dessutom varslade Vårdförbundet om en strejk för flertalet verksamheter i regionen med start den 4 juni. Sommarplaneringen är svår i vanliga fall men extra utmanande just i år.

Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Klas Sjöberg.

Nytt varsel mot Region Västerbotten

Igår den 21 maj utökade Vårdförbundet sitt varsel till strejk för flertalet verksamheter i Region Västerbotten. Om ingen överenskommelse nåtts mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner, träder strejkvarslet i kraft klockan 11.00 den 4 juni. Just nu görs ett stort risk- och konsekvensarbete internt i regionen.

Sara Bäckmark, tillförordnad HR-direktör. Foto: Klas Sjöberg

Tillförordnad HR-direktör i Region Västerbotten

Sara Bäckmark blir tillförordnad HR-direktör i Region Västerbotten. Sara har många års erfarenhet av befattningar inom HR-området, i huvudsak inom offentliga organisationer och startar uppdraget i augusti.

Lex Maria: Utredning fördröjdes

Utredning av långvarig feber hos en patient i länet dröjde. Senare visade det sig att patienten hade fått en infektion i hjärtats klaffar.

Sjuksköterskan Anne Marie Österdahl och Anders Örtelius hoppas att många kommer att lämna in intresseanmälningar till att bli blodgivare vid Blodomloppet. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Blodomloppet fortsätter att öka

Sedan pandemin har antalet deltagare i Blodomloppet i Umeå ökat år efter år. Jämfört med 2022 har årets lopp en ökning med över 40 procent. Loppet lyfter vikten av blodgivning och ett levande bevis på vilken skillnad det gör är Anders Örtelius. Tack vare blodgivare kunde han klara av den tuffa behandlingen mot leukemi. Nu är han årets ambassadör för Blodomloppet.

Regionen uppfyller flera av Vårdförbundets krav

Sedan den 25 april pågår en arbetskonflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner, som är Region Västerbottens arbetsgivarorganisation. SKR och Sobona har under de senaste veckorna tecknat nya kollektivavtal med övriga fack inom kommuner och regioner. Samma avtal har erbjudits Vårdförbundet som dock valt att tacka nej.

Lex Maria: Försenad cancerdiagnos

Trots att patienten hade allvarliga symtom gjordes inte viktiga utredningar. När cancerdiagnosen ställdes var sjukdomen inte botbar.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige