Pressmeddelande -
Alla måste hjälpas åt att minska beroendet av inhyrd personal
Trots att kostnaderna för inhyrd personal ökar i Västerbotten och i landet i stort finns det tecken som tyder på att beroendet är på väg att minska. Nationellt hyrs färre läkare in till psykiatrin och fyra landsting och regioner minskar det totala beroendet av inhyrd personal. I Västerbottens läns landsting har trenden i primärvården vänt under hösten.
Med en gemensam nationell strategi, lokala åtgärder samt en stark sammanhållning arbetar nu alla regioner och landsting tillsammans för att bli oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019.
Med egna medarbetare skapas kontinuitet för patienterna. Det bidrar till en tryggare vård med högre kvalitet och lägre kostnader. Med egna medarbetare får landstinget också bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och långsiktigt utvecklingsarbete.
- I första hand gör vi det här för våra patienter, vi vill säkra kontinuitet och kvalitet, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.
Jobbar tillsammans
Västerbottens läns landsting arbetar utifrån en sammanhållen handlingsplan för primärvård och sjukhusvård med ett trettiotal åtgärder. Åtgärderna är inriktade på områden som kompetensförsörjning, utbildning, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling, och ska tillsammans ge effekter under 2018 och framåt.
- För oss som leder arbetet är det viktigt att hela organisationen engagerar sig i frågan och inte bara de enheter som idag har behov av hyrpersonal. Här jobbar sjukhusvården och primärvården tillsammans och stöttar varandra, säger primärvårdsdirektör Håkan Larsson.
Inom primärvården är det bland annat förändrade arbetssätt och att andra yrkeskategorier tar sig an nya arbetsuppgifter för att nyttja kompetensen på bästa sätt som ska leda till oberoende. Det kan handla om att utbilda distriktsköterskor i klinisk bedömning eller att erbjuda sjuksköterskor att vidareutbilda sig till distriktsköterskor.
Kan påverka tillgängligheten
Primärvårdens hälsocentraler har fått uppdraget att minska inhyrd personal med 30 procent under sista kvartalet 2017. Det betyder att läkartiderna i primärvården blir färre och att väntetiderna kan komma att öka trots ökat samarbete i landstinget. Men den minskade inhyrningen har ännu inte påverkat tillgängligheten tack vare att patienterna i allt högre grad får träffa exempelvis en sjukgymnast eller distriktssköterska istället för en läkare. Men om tillgängligheten försämras är det under en begränsad tid.
- Om vi tillsammans orkar hålla ut, har vi en god chans att lyckas, eftersom alla landsting i landet gör denna satsning samtidigt, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson
Mer information:
Jonas Claesson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, 070-388 41 69
Håkan Larsson, primärvårdsdirektör, 072-545 70 71
Vänliga hälsningar
Annelie Hägglund
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
076-842 70 70
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum