Pressmeddelande -
BUP i fokus för patientnämndens rapport
Den 12 december fastställde Patientnämnden Västerbotten rapporten ”BUP i fokus”. Den baseras på totalt 57 ärenden som handlagts av patientnämnden och som är kopplade till barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Rapporten belyser flera viktiga områden där förbättringar behövs för att säkerställa en bättre vård för barn och ungdomar.
Rapporten BUP i fokus är en fördjupad granskning som gjorts av patientnämndens förvaltning på uppdrag av politikerna i patientnämnden. Underlag till granskningen är 57 patientnämndsärenden som rör barn- och ungdomspsykiatrin Västerbotten, BUP, och som handlagts under perioden 1 januari 2023 till 30 juni 2024.
Analysen visar att många anmälare upplever långa väntetider, både för en första bedömning och för vidare utredning. Man beskriver en negativ påverkan på barnets mående och konsekvenser för skolgång och sociala kontakter. Andra synpunkter som beskrivs i rapporten rör bristande läkarkontinuitet och medicinuppföljningar. Det fanns även önskemål om en psykolog eller annan samtalskontakt till barnet, vilket ofta inte tillgodosågs.
Det finns också en del fall där barn skyndsamt blivit kallade till insats i samband med att ett patientnämndsärende skickats till BUP.
Frågor om vårdgarantin
Flera anmälare upplevde att BUP inte kunde uppfylla vårdgarantin, varken gällande en första bedömning eller vid behandlingsinsatser. Man tyckte också det var svårt att komma i kontakt med BUP, både via telefon och genom e-tjänsterna på 1177.se.
– Patientnämnden får relativt ofta information om att det råder otydlighet om vad som ingår i vårdgarantin och vad som gäller. Det här är frågor som vi också framfört till hälso- och sjukvårdsförvaltningen tidigare, säger Peter Sjöstedt, förvaltningschef vid patientnämnden i Region Västerbotten.
Aktuella patientnämndsärenden rörde ofta långa väntetider, men sällan enbart själva väntetiden. Ofta påtalades även bristen av information från BUP om hur lång väntetiden till verksamheten kunde bli. Flera anmälare beskrev att de befann sig i ett slags ”vakuum” när barnet till slut hade remitterats till BUP men att det sedan bara blev tyst.
– En reflektion är att BUP tidigt, redan i anslutning till mottagen remiss, skulle kunna förmedla en tydlig välkomstinformation till barn och vårdnadshavare. En information om ungefärligt väntetidsläge för barnet, vad som ingår och inte i vårdgarantin, till exempel att utredningar inte ingår samt hänvisningar med viktiga kontaktuppgifter, säger Peter Sjöstedt.
Patientnämndens uppfattning är att denna typ av information skulle kunna minska en del frustration, som i dagsläget ofta ligger bakom kontakten med och anmälningar till patientnämnden.
Förbättringsförslag från patienter och närstående
I slutet av rapporten finns också ett antal förbättringsförslag som anmälare framfört i sin kontakt med patientnämnden. Nu kommer man att lämna över rapporten till barn- och ungdomspsykiatrin samt berörda intressenter.
– Vår förhoppning är att vården ska kunna dra lärdom av de iakttagelser och reflektioner som gjorts och se dem som ett bidrag till att utveckla vården och patientsäkerhetsarbetet samt bidra till en förbättrad kommunikation med patienter och närstående, säger Peter Sjöstedt.
Relaterad information
Ta del av rapporten BUP i fokus
Mer information
Peter Sjöstedt
Förvaltningschef vid patientnämnden
Region Västerbotten
070-212 72 57
Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken