Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Drop in på Ersboda för att öka vaccinationstäckningen

Lördag den 5 mars kommer det vara möjligt att vaccinera sig mot covid-19 på drop in på Ersboda i Umeå. Satsningen är ett samarbete mellan Region Västerbotten och flera andra av länets samhällsaktörer.

Drop in-vaccinationerna pågår klockan 12:00 till 15:00 och sker i paviljongen bakom Östra Ersbodaskolan. Det går bra att vaccinera sig oavsett vilken dos man ska få.

Bakgrunden till att satsningen sker på Ersboda är att det är ett område där vaccinationstäckningen är något lägre än i övriga samhället.

– Vi får statistik från Folkhälsomyndigheten där vi kan se vaccinationstäckningen i olika områden. Då kunde vi peka ut några områden där täckningen är lite lägre och där det kan finnas behov av att göra särskilda insatser, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Bland länets befolkning som är tolv år eller äldre har 93 procent fått minst en dos vaccin mot covid-19.

– Sen ska vi komma ihåg att även om vaccinationstäckningen är lägre i vissa områden i länet, så är den fortfarande hög jämfört med hur det är på vissa andra håll i landet. Vi ska vara stolta över vår vaccinationstäckning, men den kan bli ännu bättre och därför gör vi insatser för att öka täckningen ytterligare, säger Ronny Lestander.

Samarbete mellan flera samhällsaktörer

Satsningen sker i samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten, Umeå kommun, AB Bostaden och Röda Korset.

– En sådan här insats är inget man gör ensam. Vi har haft ett väldigt bra samarbete som har möjliggjort den här dagen. Det är inte helt enkelt att starta en tillfällig mottagning så här, utan det ställer krav på exempelvis lokaler och bemanning, säger Ronny Lestander.

I arbetet har till exempel Länsstyrelsen Västerbotten samordnat arbetet, Umeå kommun har bidragit med lokal, AB Bostaden har informerat sina hyresgäster och Röda Korset har bistått med volontärer. Bland annat kommer volontärer finnas på plats under dagen för att informera besökarna.

Kan bli fler insatser

Om satsningen upplevs vara lyckad kan det bli aktuellt med liknande insatser på fler platser i länet.

– Ersboda var ett lämpligt område att börja på eftersom det är ett relativt stort område där vi kan nå många personer. Vi kan även få hjälp från medarbetare på vaccinationsmottagningen på campus som kommer hit för att sköta vaccinationen. Vi kommer att utvärdera den här dagen och så får vi återkomma om det blir fler insatser, säger Ronny Lestander.

Viktigt vid vaccination

  • Alla som är tolv år eller äldre kan vaccinera sig mot covid-19.
  • För att få en tredje dos behöver man vara 18 år eller äldre.
  • För att få en fjärde dos ska man ha mycket nedsatt immunförsvar, ha hemtjänst eller vara 80 år eller äldre,
  • Ta med legitimation, använd munskydd och håll avstånd. Ta även med ditt vaccinationskort om du redan påbörjat vaccination.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige