Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fingerfärdig verksamhet med millimetertunna trådar firar tio år

I undersökningsrum 104 på röntgen vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) räddar man liv med millimetertunna platinatrådar. Med den s.k. "Coilmetoden" kan blödande aneurysm (pulsåderbråck) i hjärnan "täppas igen" med trådarna. Torsdag den 5 juni firar verksamheten vid Nus 10-års jubileum.

Carina Olofsson, röntgensjuksköterska, har varit med sedan starten 1998. Nuvarande överläkare och neuroradiologen Per Jonasson har varit med sedan år 2000 - som fram till förra hösten var ensam läkare. Detta team - fyra sköterskor och två neuroradiologer - jobbar under ständig och frivillig beredskap, årets alla dagar, dygnet runt.

- Vi sysslar med spetskompetens i ett upptagningsområde som till ytan är lika stort som halva Sverige och där det bor drygt 900 000 invånare. Under ett år behandlar vi cirka 50-70 patienter med aneurysm, säger Per Jonasson.

Fantastisk utveckling av metoderna
Carina och Per har varit med om en fantastisk utveckling på området. Med dessa handgjorda platinatrådar (coils), från två millimeter till två centimeter i diameter, kan man via en plastkateter från en artär i ljumsken ta sig fram till pulsåderbråcket i hjärnan och täta detta med coils. Med hjälp av röntgengenomlysning kan läkaren se på stora skärmar exakt var blödningskällan finns.

- Nu finns 3D "coils" som kan veckla ut sig till en korg och även ballonger som kan fyllas och ge stöd vid bredbasiga aneurysm, så att man sedan kan fylla bråcket med platinatråd. Förutom bättre material, så har även vi blivit mer erfarna. Det är inte ovanligt att patienterna kommer hit medvetslösa för att coilas. Dessa patienter har en lång rehabiliteringsväg tillbaka. En del är mindre sjuka och kan väckas efter ingreppet, berättar Per Jonasson.

När en patient kommer in via akuten och neurokirurgen, görs först en kontraströntgen av hjärnans kärl för att hitta blödningsorsaken. Neuroradiologen och neurokirurgen fattar sedan ett gemensamt beslut om "coiling" är rätt metod eller om operation är lämpligare. Att täppa igen ett pulsåderbråck tar i snitt 3 - 6 timmar, men i svåra fall kan det ta upp till 12 timmar.

Tumörer, blodproppar och stenoser
Intressant är de nya behandlingsmetoderna som följt "coilningen" i spåren. Nu kan man på Nus röntgenavdelning även behandla stenoser (blodåderförträningar). Man "fyller ut" det trånga kärlet med ett stent som vecklar ut sig till en liten "stödstrumpa" och sedan kan blodet åter strömma normalt igen.

- Något som kommer mer och mer är att vid stroke "dra ut" blodproppar med hjälp av en ögla eller spiral och på detta sätt öppna kärlet, säger Per Jonasson.

Förutom detta kan man "täppa till" blodkärl som försörjer tumörer så att man därmed minskar blödningen vid efterföljande operation. Även svåra näsblödningar kan behandlas på liknande sätt. Det är även möjligt att med metoden åtgärda fistlar mellan artärer och vener.

Media är välkomna på besök
Något särskilt firande blir det inte i undersökningsrum 104 på röntgen, Nus - trots tioårsjubileet under torsdagen. Vi har undersökningar och behandlingar inplanerade. Men nog borde vi ordna en tårta till fikat, säger Per Jonasson och får medhåll av sköterskan Carina Olofsson.

De hälsar även media välkomna att komma på besök och ställa frågor om deras verksamhet.

För mer information:
Per Jonasson, överläkare
Carina Olofsson, röntgensjuksköterska
090-785 20 02

Med vänliga hälsningar
Kent Lundholm
Informatör, Västerbottens läns landsting
070-785 82 44

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige