Pressmeddelande -
Frid i juletid – så landar du lugnt i ledigheten
Julen närmar sig med stora steg och med den kommer det för många en efterlängtad ledighet. Psykologen Emelie Svedjer tipsar om hur man bäst förbereder sig inför de lediga dagarna.
Fem minuter kvar av dagen. Snart kommer den efterlängtade ledigheten.
Jag ska bara...
Kanske har du varit i den situationen någon gång, att du i sista stund jobbat på i högt tempo för att sedan rusa in i din ledighet.
– Om man kör järnet fram till sista arbetstimmen så är man troligen rätt uppvarvad när ledigheten börjar. Det kan ta tid att komma ner i varv och för den sköna avslappande känslan att infinna sig. Man får räkna med en viss övergångsperiod och ha lite tålamod med sig själv, säger Emelie Svedjer.
Hon är psykolog och arbetar på stressrehabiliteringen i Region Västerbotten. Stressrehabiliteringen är en specialistklinik som bedömer och behandlar personer med utmattningssyndrom. Hennes tips för att undvika en krasch in i ledigheten är att försöka varva ned under de sista arbetsdagarna.
– Om det går att styra, försök att inte boka in för mycket och ha ett lite luftigare schema. Eller satsa på att verkligen ta dina pauser och raster och tänka på att inte dra upp för högt tempo i arbetet, tipsar Emelie Svedjer.
Ett annat knep är att visualisera ledigheten innan den börjar.
– Att tänka på härliga och avslappnande saker du ska göra på semestern redan innan den börjar kan hjälpa dig att komma ner i varv. Hjärnan gör inte så stor skillnad på vad vi upplever i verkligheten och vad vi visualiserar.
Emelie Svedjer ger också råd till dig som har en stressig arbetsplats och inte kan påverka situationen.
– Om du känner att du inte kommer hinna allt du ska innan ledigheten börjar så kan du prata med din chef. Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att arbetsbelastningen är rimlig och att hjälpa dig att prioritera – vad måste göras nu och vad kan vänta till senare. När vi är stressade blir vi ofta sämre på att se vad som är viktigast, därför är det bra att få stöd i det.
För många kan julen innebära en rad olika krav och förväntningar som lätt kan skapa stress. Det kan vara värt att fundera på vilka av dessa krav som verkligen är nödvändiga för dig. Våga prioritera bort det som känns mindre viktigt.
Du kan också fundera på om du ska vara tillgänglig för arbete eller kollegor under ledighet och i så fall under vilka perioder. Du har rätt att vara helt ledig från ditt arbete och inte möjlig att nå på telefon eller e-post.
Gällande den lediga periodens längd berättar Emelie Svedjer att det finns forskning som visar på att det generellt är bättre med flera kortare semesterperioder, än en enda lång. Är det möjligt så kan det alltså vara bra att sprida ut semesterdagarna över året.
När det är dags att börja jobba igen efter ledigheten, har Emelie Svedjer några avslutande tips:
– Att börja jobba efter en ledighet är tufft för de flesta. Man kan känna sig extra trött och det är normalt! Har man haft tid att bädda lite för sig själv de sista dagarna innan ledigheten så är det bra.
– Innan ledigheten kan du exempelvis skriva en lista över saker som ska göras och i vilken prioritetsordning så att den knäcksega julhjärnan inte blir överväldigad när du kommer tillbaka. Men räkna med att du är lite mindre produktiv första veckan.
- Mer information om stressrehabilitering Västerbotten på 1177.se
- Följ @stressrehab på Instagram för fler tips
Mer information
Emelie Svedjer, psykolog, stressrehabiliteringen
emelie.svedjer@regionvasterbotten.se
090-785 33 78
Presskontakt
Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
lotta.norlander@regionvasterbotten.se
090-785 70 89
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken