Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gott och respektfullt bemötande inom den psykiatriska vården i Västerbotten

De flesta patienterna inom psykiatrin upplever att de får en bra vård och ett gott bemötande. Det visar Nationell patientenkät psykiatri. Deltagandet i undersökningen och patientnöjdheten har dock sjunkit jämfört med tidigare år.

Under våren har drygt 27 000 patienter inom den psykiatriska vården i landet svarat på frågor om sina erfarenheter genom Nationell patientenkät.

– Vi har tyvärr ett relativt lågt deltagande i undersökningen men bland de som svarat och varit i kontakt med psykiatrin i Västerbotten, är majoriteten nöjda med bemötandet de fått. Det gäller både barn, ungdomar och vuxna. Det är positivt och något vi ska ta till oss och utveckla för att höja siffrorna ännu mer, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

Äldre mer nöjda än yngre

Undersökningen visar bland annat att personer över 65 år är mer nöjda än de yngre patienterna.

– Det är svårt att veta varför de äldre skattar en högre siffra men till exempel så har äldreteamen fortsatt med sin verksamhet under pandemin. Hembesöken upphörde aldrig vilket gör att de äldre personerna, som varit en riskgrupp under pandemin, kanske uppskattar just den stödfunktionen ännu mer, säger Fredrik Renberg, verksamhetschef på psykiatrin i Skellefteå.

Resultatet mellan vårdavdelningar inom slutenvården är varierande enligt resultatet av Nationell patientenkät.

– Vi har flyttat fler patienter mellan avdelningarna under pandemin, vilket inte är optimalt. Men jag tror också pandemin har spelat stor roll i flera led. Vi har haft färre stödgrupper och aktiviteter. Nästan all gruppbehandling och gruppverksamhet har varit tvungen att ställas in, vilket kan göra att många känner de inte fått det stöd de velat ha, fortsätter Fredrik Renberg.

En stor andel av de svarande anger att tillgängligheten till vården ändå är god. Inom samtliga vårdområden; vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri samt rättspsykiatri, uppger ungefär tre av fyra patienter att de har god tillgång till vården. Det handlar exempelvis om möjlighet att kunna prata med behandlande personal om oro eller ängslan kring hälsotillstånd och behandlingar.

Distansbesök får höga betyg

78 procent av patienterna som besöker barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård uppger att de bemötts med respekt och värdighet. I Västerbotten visar undersökningen också att patienter inom bup upplever högre emotionellt stöd vid distansbesök än fysiska besök.

– Det var ett intressant och spännande resultat. Vi har ökat antalet digitala besök väldigt mycket under senare år och har fått mycket positiv feedback både från vårdnadshavare och patienter. Vår målgrupp är ganska vana att kommunicera digitalt och vårdnadshavare har uppskattat smidigheten i att kunna koppla upp sig därifrån de är, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på barn och ungdomspsykiatrin i Västerbotten.

Nationell patientenkät visar att bland annat bups kontinuitet, koordinering och information är områden som kan förbättras och utvecklas.

– Det är ett ständigt pågående arbete att utveckla verksamheten. Vi behöver bland annat samverka mer med skolor, habilitering, socialtjänst och så vidare. Jag tänker att där har vi ett gemensamt ansvar från barn och ungdomspsykaitrin tillsammans med andra aktörer. Alla vill samverka på ett bra sätt, vi behöver förbättra oss ännu mer, berättar Kerstin Eliasson.

Hon fortsätter:

– Ett led i det är att vi i höst kommer anställa en samverkansansvarig för att utveckla samverkan på både strategisk nivå och i individuella ärenden. Jag tror det kan bli väldigt bra.

Utvecklingsområden inom psykiatrin

– Patienterna vill se förbättringar inom flera områden. En del upplever att personalen inte är tillräckligt insatt i vilka tidigare kontakter patienten haft med vården. Det här är delar vi behöver förbättra och att vi hela tiden strävar efter att göra patienterna med delaktiga i vården, säger Brita Winsa.

Inom psykiatrins slutenvård har Region Västerbotten ett något lägre resultat av helhetsintrycket, där regionen landar på 59 procent och riket 64 procent. Jämfört med mätningen 2018 har helhetsintrycket sjunkit både nationellt och i regionen.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Jag tror att psykiatrins patienter är mer känslig för personalförändringar till exempel. Mycket handlar om förtroende och under pandemin har det varit svårt att jobba enligt ordinarie rutiner. Vi har haft ett mindre eller förändrat vårdutbud, fler sjukdagar hos personalen, och att patienter tvingats byta vårdkontakt oftare, vilket är tråkigt. Vi ser redan nu att det vänt åt ett mer positivt håll vad gäller psykiatrins bemanning, säger Fredrik Renberg.

Nationell patientenkät psykiatri

Under våren 2022 genomförde samtliga regioner Nationell patientenkät psykiatri. De patienter som tillfrågades var ett urval av de som nyligen besökt en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller varit inlagda i den psykiatriska slutenvården inom vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt rättspsykiatrin.

Insamlingen har primärt skett via 1177.se, vid uteblivet svar skickades enkäter ut postalt. Totalt svarade ungefär 27 000 patienter. Svarsfrekvensen är på samma nivå som tidigare undersökningar inom psykiatrin och varierar mellan 17,1 procent och 32,4 procent, beroende på vårdområde.

Resultat Nationell patientenkät psykiatri 2022

Mer information
Brita Winsa
Hälso- och sjukvårdsdirektör
Region Västerbotten
070 – 352 47 16

Kerstin Eliasson
Verksamhetschef, Barn- och ungdomspsykiatrin
Region Västerbotten
070- 665 03 43

Fredrik Renberg
Verksamhetschef, Psykiatrimottagningen Skellefteå
Region Västerbotten
072- 247 17 01

Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige