Pressmeddelande -
HPV-analys av cellprov blir förstahandsmetod oavsett ålder
Nu kommer alla gynekologiska cellprover i Region Västerbotten att analyseras för HPV – oavsett ålder på den som lämnar cellprovet. Förändringen trädde i kraft den 1 juli i enlighet med Socialstyrelsens uppdaterade rekommendationer.
För kvinnor i åldern 23–29 år har rekommendationen av förstahandsmetod tidigare varit analys för cellförändring, så kallad cytologisk analys. Därefter har HPV-analys skett om det har funnits avvikelser i provet. För kvinnor som är 30 år och äldre införde Region Västerbotten HPV-analys som förstahandsmetod i mars 2021.
Sara Knip är läkare och processledare för gynekologisk cellprovskontroll i Region Västerbotten. Hon välkomnar förändringen som innebär att HPV-analys blir förstahandsmetoden för alla, oavsett ålder.
– Forskning och uppföljning av gynekologisk cellprovskontroll i Sverige har visat att HPV-analys är en god metod för livmoderhalscancerscreening och ger bättre skydd än cytologi som förstahandsmetod, säger Sara Knip.
Varken själva provtagningen eller upplevelsen för kvinnorna som deltar påverkas. Förändringen sker främst för laboratoriet och på specialistklinikerna som ska tolka proverna ifall det finns avvikelser.
Om provet innehåller HPV analyseras det för cellförändring
Innehåller provet HPV görs det en cytologisk analys. Om man har HPV och cellförändring blir man kallad till uppföljande provtagning. Har man HPV men ingen cellförändring behövs ingen ytterligare utredning just då, men det är viktigt att man går när man blir kallad till nästa cellprov. Beroende på vilken typ av HPV som provet innehöll kallas man för nytt prov efter 18–36 månader.
Kommande förändringar i provtagningsintervallet
Om provet inte innehåller HPV kallas man för nytt cellprov. De som är 23–49 år kallas efter tre år, och de som är 50–70 år kallas efter fem år.
Framöver kommer tiden till nytt prov för de kvinnor som inte har något HPV-virus att förlängas till fem år för kvinnor i åldern 23–49 år, och till sju år för kvinnor i åldern 50–70 år, i enlighet med Socialstyrelsens nya rekommendationer.
– Men innan vi kan införa de förlängda intervallen för cellprovtagning behöver alla kvinnor i Region Västerbotten först kallas till cellprovtagning med HPV-analys. Därför dröjer det några år till, berättar Sara Knip.
Mer om HPV
Humant papillomvirus, HPV, överförs sexuellt och är mycket vanligt. Den som har HPV kan ha smittats för många år sedan och det går inte att ta reda på när eller av vem. Hos de flesta märks inte en HPV-infektion, men några virustyper kan ge cellförändringar som kan utvecklas till cancer. Oftast läker en HPV-infektion av sig själv, utan att orsaka cellförändringar.
Cellförändringar syns inte och ger vanligtvis inga besvär. Därför är det viktigt att gå på cellprovtagning varje gång man blir kallad. Cellprov räddar liv!
Läs mer på 1177.se/cellprov
Mer information
Sara Knip
Processledare för gynekologisk cellprovskontroll
ST-läkare på Centrum för gynekologi och obstetrik
Norrlands universitetssjukhus
Region Västerbotten
090-785 00 00 (växel)
sara.knip@regionvasterbotten.se (nås lättast via mejl)
Presskontakt
Therese Erixon
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 72 35
therese.erixon@regionvasterbotten.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken