Gå direkt till innehåll
Zinaida Bucharbajeva och Frida Idenfors är båda processledare för hudmelanom vid Regionalt cancercentrum norr.
Zinaida Bucharbajeva och Frida Idenfors är båda processledare för hudmelanom vid Regionalt cancercentrum norr.

Pressmeddelande -

Hudcancer fortsätter öka – skydd mot solen viktigt

Sommaren är snart här, och redan nu kan det vara frestande att spendera tid i solen. Lite sol kan vara nyttigt, men det är också en anledning till att hudcancer ökar mer och mer. Nu uppmanar hud- och STD-kliniken västerbottningarna att skydda sig mot solen för att minska risken att drabbas.

Olika former av hudcancer har ökat under flera år, och än ser det inte ut att stanna av. I maj uppmärksammar Region Västerbotten vikten av skydda sig mot solen, som en del av den europeiska kampanjen PrEvCan – Cancer Prevention Across Europe.

Under 2022 fick hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus omkring 6 700 remisser för bildbedömning av prickar. Ungefär en tredjedel av dessa visade sig vara någon form av hudcancer. Den allvarligaste formen av hudcancer är melanom. Under 2021 konstaterades 126 fall av melanom i Västerbottens län, en ökning jämfört med året innan.

Kontaktsjuksköterskan Frida Idenfors och överläkaren Zinaida Bucharbajeva arbetar på hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus och är processledare för hudmelanom vid Regionalt cancercentrum norr.

– Vi kan se att antalet melanom ökar med ungefär 5 procent årligen, och det kommer att öka ytterligare. UV-strålningen från solen är den enskilt viktigaste riskfaktorn, säger Frida Idenfors.

Hur farligt är det att bränna sig i solen?

– Nästan all hudcancer beror på att huden har skadats av för mycket sol. Det allra bästa du kan göra för att skydda dig är att vara försiktig i solen och undvika att bränna dig, säger Zinaida Bucharbajeva.

Skyddar sig gör man bäst med hjälp av kläder, skugga och solskyddsmedel.

– Bär kläder som täcker och använd solhatt och solglasögon. När solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 är det bäst att hålla sig i skuggan, säger Frida Idenfors och fortsätter:

– Komplettera med solskyddsmedel på de delar av huden som inte täcks av kläder. Det behövs en full hand med solskyddsmedel till hela kroppen för att du ska få det skydd som står på flaskan. Återapplicera minst varannan timme och alltid efter bad. Glöm inte att smörja in de områden som kan vara lite svårare att komma åt själv, som baksidan av kroppen och baksidan av armarna.

Solskyddsmedlet ska vara minst solskyddsfaktor 30 och skydda mot både UVA- och UVB-strålar. Solskyddsmedlet kan fungera sämre om flaskan har varit öppnad länge. Det bör därför användas inom den tidsperiod som står på förpackningen.

Särskilt viktigt att skydda barn

– Tänk på att skydda barnen extra mycket. Deras hud är mer känslig eftersom den är tunnare och har mindre pigment än vuxnas. Barn som är under ett år ska inte vara i solen alls, säger Zinaida Bucharbajeva.

Liksom för vuxna är det bäst att skydda med täckande kläder, solhatt och solglasögon. Det finns också solskyddsmedel som är anpassade för barn. UV-dräkter kan också vara ett alternativ till solskyddsmedel.

Kolla dina prickar

Många hudförändringar är godartade, men en del kan också vara hudcancer eller förstadier till hudcancer.

– Har du en prick på huden som ändrar färg, form eller storlek ska du inte tveka för att kolla upp den. Det gäller också om du har ett sår som inte läker. Om vi upptäcker en eventuell hudcancer tidigt finns det goda möjligheter att behandla, säger Zinaida Bucharbajeva.

Det går att få sin prick bedömd genom att kontakta en hälsocentral.

Fakta

I Region Västerbotten finns det sedan 2014 möjlighet att via sin hälsocentral få födelsemärken bedömda av hudläkare via så kallad teledermatoskopi, remiss med bild. År 2014, som var ett uppstartsår, inkom 878 sådana remisser till hudkliniken. Under 2022 inkom omkring 6 700 teledermatoskopiremisser till hudkliniken för bedömning.

Den allvarligaste formen av hudcancer är melanom. Antalet konstaterade fall ökar, både i Västerbottens län och nationellt. År 2000 konstaterades 27 fall i Västerbottens län. 2021 hade det stigit till 126 fall på ett år. I Sverige konstaterades 1 626 fall år 2000 och 5 180 år 2021.

Fler råd om hur man kan skydda sig mot solen finns på 1177.se/vasterbotten/skydd-mot-solen

Mer information
Frida Idenfors
Kontaktsjuksköterska och processledare för hudmelanom
Region Västerbotten
090-785 20 63

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige