Gå direkt till innehåll
Hudcancer ökar – så kan du skydda dig

Pressmeddelande -

Hudcancer ökar – så kan du skydda dig

Sommaren är här och att spendera tid i solen kan locka. Lite sol är nyttigt, men solen kan även leda till hudförändringar som kan utvecklas till hudcancer. Nu uppmanar hud- och STD-kliniken invånarna att skydda sig mot solen för att minska risken att drabbas.

Hur farligt är det att bränna sig i solen? Det vet kontaktsjuksköterskan Frida Idenfors och överläkare Zinaida Bucharbajeva, som arbetar på hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus. De är båda också processledare för hudmelanom vid Regionalt cancercentrum norr.

Under 2021 fick hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus 6 467 remisser för bildbedömning av prickar. Många hudförändringar är godartade, men en del kan också vara hudcancer eller förstadier till hudcancer.

– Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. I Västerbottens län konstaterades 100 fall år 2020, vilket kan jämföras med år 2000 då 29 fall konstaterades, säger Frida Idenfors.

Nästan all hudcancer beror på att huden har skadats av för mycket sol.

– UV-strålningen från solen kan orsaka brännskador i huden och skador på DNA som kan leda till hudcancer. För att minska risken att drabbas är det viktigt att skydda sig mot solen för att undvika att bränna sig, säger Zinaida Bucharbajeva.

Skydda med kläder, skugga och solskyddsmedel

– Det bästa sättet att skydda sig mot solen är med hjälp av kläder, solhatt och solglasögon. Och håll dig i skuggan när solen är som starkast mellan 11 och 15, säger Frida Idenfors.

Solskyddsmedel ska användas som ett komplement på ytor som inte täcks av kläder.

– Det ska vara minst solskyddsfaktor 30, med skydd mot både UVA- och UVB-strålar. För att få skyddet som står på flaskan behövs en full hand med solskyddsmedel till hela kroppen. Återapplicera minst varannan timme och alltid efter bad, säger Zinaida Bucharbajeva.

– Glöm inte de områden som kan vara lite svårare att komma åt själv, som baksidan av kroppen och baksidan av armarna, fortsätter Frida Idenfors.

Solskyddsmedel kan fungera sämre om de har varit öppnade länge, och bör användas inom den tidsperiod som står angiven på förpackningen.

Barn är mer känsliga

Barns hud behöver extra mycket skydd eftersom den är tunnare och har mindre pigment än vuxnas. Barn under ett år ska inte vara i solen alls.

– Precis som för vuxna är det bäst att skydda barn med täckande kläder, solhatt och solglasögon. Det finns även solskyddsmedel som är anpassat för barn, men kläder är att föredra, säger Frida Idenfors.

Det finns också UV-dräkter som kan vara ett alternativ till solskyddsmedel.

– Materialet i UV-dräkter är tätt och blockerar UV-strålarna. Tänk på att följa tvättråden och att ha rätt storlek, så att tyget inte töjs ut, säger Zinaida Bucharbajeva.

Bra med tidig upptäckt

Det är viktigt att söka vård om man har ett sår som inte läker eller en prick på huden som ändrar färg, form eller storlek.

– Om vi upptäcker en eventuell hudcancer tidigt har vi goda möjligheter att behandla. Tveka inte att kolla upp dina prickar, säger Zinaida Bucharbajeva.

Det går att få sin prick bedömd genom att kontakta en hälsocentral.

Fakta

I Region Västerbotten finns det sedan 2014 möjlighet att via sin hälsocentral få födelsemärken bedömda av hudläkare via så kallad teledermatoskopi, remiss med bild. År 2014, som var ett uppstartsår, inkom 878 sådana remisser till hudkliniken. Under 2021 inkom 6467 teledermatoskopiremisser till hudkliniken för bedömning.

Den allvarligaste formen av hudcancer är malignt melanom. Antalet konstaterade fall ökar, både i Västerbottens län och nationellt. År 2000 konstaterades 29 fall i Västerbottens län. 2020 hade det stigit till 100 fall på ett år. I Sverige konstaterades 1 626 fall år 2000 och 4 471 år 2020.

Fler råd om hur man kan skydda sig mot solen finns på 1177.se/vasterbotten/skydd-mot-solen

Mer information
Frida Idenfors
Kontaktsjuksköterska och processledare för hudmelanom
Region Västerbotten
090-785 20 63

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige