Gå direkt till innehåll
Temat för 2020 är: Det hållbara ledarskapet – samlar kraft i jämställdhet, jämlikhet och tillit
Temat för 2020 är: Det hållbara ledarskapet – samlar kraft i jämställdhet, jämlikhet och tillit

Pressmeddelande -

​Idag inleds Västerbottensveckorna för 30:e året

2020 är året då en av länets viktigaste mötesplatser, Västerbotten på Grand Hôtel, firar 30-årsjubiléum. Den 21 januari invigs Västerbottensveckorna för trettionde året i rad och går under temat ”Det hållbara ledarskapet”.
Invigningsceremonin är startskottet för tre veckor då Grand Hôtel i Stockholm fylls av Västerbottensaktörer och intressenter från världens alla hörn. Alla med ett gemensamt intresse – Västerbotten.
Västerbottensveckorna arrangeras av Region Västerbotten i samverkan med Sparbanksstiftelsen Norrland och Skellefteå Kraft, och pågår fram till den 7 februari 2020.

- För att Västerbotten ska utvecklas är det av stor vikt att vi med klara ögon ser oss om utanför länets gränser och hittar möjligheter att knyta an både till nationella och internationella aktörer. Minst lika betydelsefullt är det att visa upp och prata om vad Västerbotten åstadkommit hittills och vad vårt utvecklingskraftiga län har att erbjuda en värld i ständig utveckling. Ett avseende där Västerbottensveckorna på Grand Hôtel utgör en optimal plattform, säger Rickard Carstedt (S) Regionråd vid Region Västerbotten.

Startskottet för tre viktiga veckor

Närmare 300 gäster deltar i invigningsceremonin, som består både av ett dags- och kvällsprogram. Invigningsprogrammet modereras av Anna Olin Kardell. Under dagen intas scenen av bland andra Kristina Wicksell Bukhari, Make Equal, Héléne Barnekow, vd Microsoft Sverige och Jonna Bornemark, Södertörns högskola. Frågor som hållbart ledarskap, flyga eller inte flyga och vikten av tillit som råvara kommer att lyftas i programmet.

 • Program invigning 21 januari
 • D​agsprogrammet livesänds här mellan kl.12.55-17.00
 • Bilder från dagen hittar du här 

 • En plats för relationsbygge

  Mellan den 22 januari till 7 februari tar över 20 olika företag och organisationer från Västerbotten plats i lokalerna på Grand Hôtel. Här anordnas allt från konferenser och möten till seminarier och nätverksträffar. Syftet är att visa på länets utvecklingskraft, bygga kontaktnät och öppna för affärsmöjligheter. Veckorna har för många organisationer utvecklats till en av de viktigaste mötesplatserna när det kommer till att utveckla nätverk, öka samverkan och tillväxt. Bland arrangörerna finns i år Umeå Biotech Incubator, Storumans kommun, YH Nord, Skellefteå Kraft, Skogstekiska Klustret, Handelshögskolan vid Umeå universitet med flera.

  - En genomgående röd tråd mellan de aktörer som deltar under Västerbottensveckorna är bredden av olika branscher och organisationer. Det är ett kvitto på att mötesplattformen kan nyttjas av och är till nytta för länets vida utbud av branscher, tillika en bekräftelse på att Västerbottens aktörer har insett vikten av att vara dynamiska, säger Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör vid Region Västerbotten.

  Det hållbara ledarskapet – samlar kraft i jämställdhet, jämlikhet och tillit

  Västerbotten behöver allas energi, idéer och erfarenheter för att fortsätta vara framgångsrikt, och skapa de bästa förutsättningarna för medborgarna att leva ett rikt liv.I tider av polarisering, av osäkerhet och många gånger ogästvänligt debattklimat är det viktigare än någonsin med ett tryggt, tydligt, modigt ledarskap – ett hållbart ledarskap. Vi ska värna om våra styrkor, och bli ännu bättre där vi redan är i framkant, nationellt och internationellt. Och vi måste fortsätta att innovera och stimulera till utbyte av kunskap och idéskapande med andra.

  Västerbotten GrandPris 2020

  Vid kvällsprogrammet den 21 januari 2020 delas Västerbotten GrandPris ut för åttonde året i rad. Nomineras kan exempelvis personer, organisationer, eller företag som erbjuder unika produkter, tjänster och evenemang som baseras på ekonomisk och hållbar utveckling genom samverkan, kunskap och innovation. Utmärkelsen följer det årliga temat. I år syftar utmärkelsen till att uppmärksamma en person, organisation, eller ett företag från länet, som genom att adressera ett hållbart ledarskap genom jämställdhet, jämlikhet och tillit, bidragit till ett än mer konkurrenskraftigt och utvecklingsstarkt Västerbotten.

  Västerbottensbuffén

  Dagen avslutas med en omtalad Västerbottensbuffé komponerad av Västerbottens matambassadör Ella Nilsson. Fram till den 9 februari serveras Västerbottensbuffén på Verandan för allmänheten och deltagare under veckornas många arrangemang.

  Ytterligare information och nyheter finns på www.vasterbotten.nu

  För mer information

  Arrangemang

  Thomas Hartman
  ​Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling, Region Västerbotten
  ​070-666 49 95
  thomas.hartman@regionvasterbotten.se

  Program

  Krister Ruth
  ​Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
  ​070-663 75 63
  krister.ruth@regionvasterbotten.se

  Press

  Olivia Collin
  ​Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
  ​073-514 50 66
  olivia.collin@regionvasterbotten.se

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Bildbank

  Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

  Presskontakt

  Gabriella Bandling

  Gabriella Bandling

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
  Thomas Jonsson

  Thomas Jonsson

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
  Petra Olgarsson

  Petra Olgarsson

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
  Per Strömbro

  Per Strömbro

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
  Thomas Hartman

  Thomas Hartman

  Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
  Malin Åberg

  Malin Åberg

  Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
  Cecilia Lindell

  Cecilia Lindell

  Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
  Anja Hansen Knutsson

  Anja Hansen Knutsson

  Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

  Relaterat innehåll

  Region Västerbotten

  Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

  Region Västerbotten
  Regionens hus, Köksvägen 11
  90189 Umeå
  Sverige