Gå direkt till innehåll
Kvinnor i Västerbotten kan vara med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Pressmeddelande -

Kvinnor i Västerbotten kan vara med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Region Västerbotten erbjuder kvinnor som är födda 1994–1999 möjlighet att delta i en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV. Målet är att undersöka om det går att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Den 14 april 2021 beslutade Sveriges riksdag att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. För att kunna utrota cancerformen behöver fler kvinnor i Sverige bli vaccinerade mot HPV. Därför startade Karolinska universitetssjukhuset en nationell satsning och en forskningsstudie med syftet att fler kvinnor under 30 år ska vara vaccinerade mot HPV.

Under 2022 har samtliga regioner i Sverige beslutat sig för att ansluta sig till studien.

HPV är största orsaken till livmoderhalscancer

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera sig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

– Vi har möjlighet att utrota en cancerform, det är riktigt stort! Jag hoppas att alla som kan vaccinera sig tar vara på den här möjligheten. Både för att skydda sig själv och för att bidra till att utrota livmoderhalscancer, säger Sara Höglund, projektledare och barnmorska i Region Västerbotten.

Fler behöver vaccineras för att stoppa viruset

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV via elevhälsan i årskurs fem, men kvinnor som är födda 1999 och tidigare är inte vaccinerade i samma utsträckning.

– Vi behöver få fler kvinnor födda mellan 1994 och 1999 att vaccinera sig för att vi ska kunna få stopp på spridningen av HPV i Sverige. Vi hoppas att den här kraftsamlingen över hela landet ska leda till att vi lyckas, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Erbjudandet att delta i studien gäller även de kvinnor som redan är vaccinerade mot HPV. Det nya vaccinet, Gardasil 9, ger ett bredare skydd än det vaccin som gavs innan 2019.

Vaccination och provtagning

Studien som leds av Karolinska universitetssjukhuset består av två delar:

  • Vaccination mot HPV.
  • HPV-prov som kvinnan tar själv.

Alla kvinnor som är födda 1994–1999 och bor eller vistas i Västerbottens län är välkomna att delta i studien och boka tid för vaccination.

Den som är folkbokförd i Västerbotten kommer att få en inbjudan till studien. Den kommer antingen till folkbokföringsadressen via posten eller till en digitala brevlåda så som Kivra om personen är ansluten dit.

– Över 80 procent av kvinnorna i den här åldersgruppen i Västerbotten har en digital brevlåda, vilket innebär att inbjudan kommer att hamna där för många. Vi uppmanar alla att ta en extra titt i inkorgen på till exempel Kivra, uppmanar Sara Höglund.

Det går bra att boka tid även om man inte fått någon inbjudan. Även den som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds att vaccinera sig och kan boka tid.

För att delta i studien

Den som vill delta i studien och uppfyller kriterierna för att delta bokar själv en tid för vaccination på 1177.se. I samband med vaccinationen får kvinnan ett HPV-prov som hon kan ta själv och lämna direkt på vaccinationsstället eller ta med sig hem och skicka in med posten i det medföljande kuvertet. Alla som väljer att vaccinera sig i samband med studien erbjuds en påfyllnadsdos efter tre år.

Start i Umeå och Skellefteå

Från och med idag kan kvinnorna boka tid för vaccination på en central vaccinationsmottagning i Umeå eller Skellefteå. En inbjudan har skickats ut till de som är folkbokförda i Umeå och Skellefteå med kranskommuner.

Under 2023 får resten av kvinnorna i länet en inbjudan. Det kommer vara möjligt att vaccinera sig på utvalda hälsocentraler i länet. Information om var man kan vaccinera sig uppdateras löpande på 1177.se.

– Har du vägarna förbi Umeå eller Skellefteå så går det jättebra att boka tid på någon av vaccinationsmottagningarna via 1177.se, även om du inte fått någon inbjudan, säger Ronny Lestander.

Vaccination mot HPV i Västerbotten på 1177.se

Ta del av mer information om studien på hpvcenter.se

Mer information

Sara Höglund
Barnmorska, kansliet för gynekologisk cellprovskontroll
Projektledare, utrotning av cervixcancer
Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 20 79
sara.hoglund@regionvasterbotten.se

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07
ronny.lestander@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige