Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu vaccinerar Region Västerbotten mot HPV på fler platser i länet

Nu kan kvinnor som är födda 1994–1999 vaccinera sig mot HPV på fler platser i länet, bland annat i Västerbottens inland. Erbjudandet är en del av en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV. Målet är att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

I slutet av förra året skickades inbjudningar till den nationella studien ut till de som är folkbokförda i Umeå och Skellefteå med kranskommuner. Idag skickas inbjudan ut till resten av kvinnorna i länet. Den kommer antingen till folkbokföringsadressen via posten eller till en digital brevlåda om personen är ansluten dit.

– Jag hoppas verkligen att alla som kan tar vara på den här fantastiska möjligheten att kostnadsfritt skydda både sig själv och andra mot livmoderhalscancer, säger Sara Höglund, projektledare och barnmorska i Region Västerbotten.

Nytt vaccin ger bredare skydd

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV via elevhälsan i årskurs fem, men kvinnor som är födda 1999 eller tidigare är inte vaccinerade i samma utsträckning. Fler kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 behöver vaccinera sig för att spridningen av HPV i Sverige ska kunna stoppas.

– Vi hoppas att den här kraftsamlingen över hela landet ska leda till att vi lyckas, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Erbjudandet att delta i studien gäller även de kvinnor som redan är vaccinerade mot HPV. Det nya vaccinet, Gardasil 9, ger ett bredare skydd än det vaccin som gavs innan 2019.

Vem kan delta i studien?

Den som vill delta i studien och uppfyller kriterierna för att delta bokar själv en tid för vaccination på 1177.se. I samband med vaccinationen får kvinnan ett HPV-prov som hon tar själv och kan lämna direkt på vaccinationsstället eller ta med sig hem och skicka in med posten i det medföljande kuvertet. Alla som väljer att vaccinera sig i samband med studien erbjuds en påfyllnadsdos efter tre år.

Den som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals och är född 1994–1999, erbjuds också att vaccinera sig och kan boka tid. Det gäller även den som inte är folkbokförd i länet. Dessa personer får inte hem någon inbjudan utan kan boka tid direkt via 1177.se.

Boka tid för vaccination mot HPV i Västerbotten på 1177.se

Vanliga frågor och svar om studien

Ta del av mer information om studien på hpvcenter.se

Mer information

Sara Höglund
Barnmorska, kansliet för gynekologisk cellprovskontroll
Projektledare, utrotning av cervixcancer
Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 20 79
sara.hoglund@regionvasterbotten.se

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07
ronny.lestander@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige