Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Landstinget uppmanar kvinnor att lämna cellprov

Genom att tidigt upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen går det att behandla innan det utvecklas till cancer. Under Cellprovsveckan 15–21 maj uppmärksammar Västerbottens läns landsting hur viktigt det är för kvinnor att regelbundet ta gynekologiska cellprov. 

Cellförändringar i livmoderhalsen känns inte, men kan utvecklas till cancer om det inte upptäcks i tid. Förändringarna orsakas oftast av viruset HPV, men även om man vaccinerat sig mot HPV är det viktigt att gå på regelbundna kontroller.

– Livmoderhalscancer har minskat i Sverige tack vare att många kvinnor regelbundet gått på cellprovskontroller. Däremot är det är fortfarande viktigt att belysa vikten av att fler ska testa sig, trots vaccination, säger Gun Fredriksson, samordningsbarnmorska i Västerbottens läns landsting.

Upp till 90 procents skydd
I Sverige får alla kvinnor mellan 23 och 50 år en inbjudan vart tredje år till en gynekologisk cellprovskontroll, och kvinnor mellan 51 och 64 år bjuds in vart femte år. I länet är det cirka 80 procent av alla kvinnor som kommer till cellprovskontroll när de bjuds in. De som tar cellprov regelbundet har upp till 90 procents skydd mot att drabbas av livmoderhalscancer.

Varje år får omkring 450 kvinnor i landet livmoderhalscancer och fjol var siffran på 10 i länet och omkring 50 i norra regionen.

Information på olika språk
Livmoderhalscancer är i flera delar av världen fortfarande den andra vanligaste cancerformen bland kvinnor. Mycket beror på bristande kunskap eller att det inte finns möjlighet att ta cellprov och behandla förändringen. Västerbottens läns landsting planerar därför även i år att samarbeta med SFI-utbildningen för att nå ut med informationen till kvinnor som kommer från andra länder och som har lite eller ingen kunskap i svenska.

Aktiviteter i länet
Cellprovsveckan uppmärksammas på landstingets barnmorskemottagningar, gynekologiska mottagningar och hälsocentraler. Barnmorskemottagningen i Skellefteå har kvällsmottagning med bokade tider för gynekologisk cellprovstagning och drop-in onsdag den 17 maj mellan klockan 17.00–18.30. Under Cellprovsveckan kan du komma i kontakt med barnmorskor på följande platser:

Umeå

  • Norrlands universitetssjukhus, utanför Alva kultur måndag 15 maj kl. 11–13
  • Norrlands universitetssjukhus, utanför Alva kultur tisdag 16 maj kl. 10–12
  • Norrlands universitetssjukhus, utanför Alva kultur onsdag 17 maj kl. 10–12
  • MVG, måndag 15 maj kl. 10-16
  • MVG, tisdag – fredag 16–19 maj kl. 13–16

Skellefteå

  • Centralhallen, Skellefteå lasarett måndag 15 maj kl. 08–10
  • Centralhallen, Skellefteå lasarett tisdag 16 maj kl. 10–12
  • Centralhallen, Skellefteå lasarett torsdag 18 maj kl. 08–10

När tog du cellprov senast?
Under hela maj månad blir det enklare att ta cellprov. Du som inte har tagit cellprov under de senaste sex åren erbjuds provtagning i samband med Cellprovsveckan. För att få svar på när du senast tog cellprov kan du ringa 090-785 91 32. Du bokar tid via samma telefonnummer eller på din barnmorskemottagning. Kontaktuppgifter till barnmorskemottagningen hittar du på 1177.se/hittavard.

Läs mer om cellprov och hur undersökningen går till på 1177.se/cellprov. Där finns också information på andra språk.

Mer information
Gun Fredriksson,samordningsbarnmorska Västerbottens läns landsting, 090-785 04 15

Vänliga hälsningar
Johanna Lindberg
johanna.p.lindberg@vll.se
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Nazanin Rahmati är en av deltagarna som lär sig mer om cellprov.

Kunskap om cellprov ska inte begränsas av språk

Västerbottens läns landsting och SFI-utbildningen (Svenska för invandrare) i Umeå gör tillsammans en specialinsats för att informera kvinnor med olika språk och bakgrund om vikten av att regelbundet ta cellprov. Detta i anslutning till Cellprovsveckan vars syfte är att uppmärksamma och sprida kunskap om cellprovtagning i hela Sverige.

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige