Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norrlands universitetssjukhus får nationellt uppdrag att utföra högspecialiserad vård

Region Västerbotten och Norrlands universitetssjukhus i Umeå är en av fyra enheter i landet som fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid förvärvade ryggmärgsskador.

Onsdag den 13 oktober beslutade Socialstyrelsen, genom nämnden för nationell högspecialiserad vård, att ge enheter i Region Västerbotten, Region Skåne, Region Stockholm och Västergötalandsregionen tillstånd att bedriva rehabilitering för höga ryggmärgsskador.

Håller hög nationell nivå

Det är endast ett fåtal vårdgivare i landet som uppfyller kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team och Norrlands universitetssjukhus blir nu ett av fyra centra, det enda norr om Stockholm, som får uppdraget för att bedriva denna typ av högspecialiserad vård.

– Det är ett erkännande att vår verksamhet håller hög nationell nivå med engagerade och kompetenta medarbetare. Rehabiliteringsmedicin blir en attraktiv medicinsk specialitet som gör det lättare att rekrytera framtida medarbetare, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-hals centrum.

– Det är otroligt roligt och det blir ett spännande arbete att ytterligare utveckla verksamheten, säger Solveig Hällgren, medicinsk chef vid neurorehab, Neuro-huvud-hals centrum.

Sjukhus för större trauman

Sedan tidigare har Norrlands universitetssjukhus också det nationella uppdraget att behandla skador på plexus brachialis, skador på armens nervfläta. Dessa båda högspecialiserade områden har starka samarbetsytor både kliniskt och i forskning.

– Det förstärker vår roll som sjukhus för större trauman i norra sjukvårdsregionen då vi även kan utveckla och stärka hanteringen kring eftervård och rehabilitering, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Forskning utvecklas

Norrlands universitetssjukhus har sedan tidigare en mycket god multidisciplinär kunskap kring förvärvade ryggmärgsskador och denna tilldelning säkrar en fortsatt utveckling av verksamheten och stärker detta viktiga område av specialiserad rehabilitering.

I dag finns ett framgångsrikt samarbete mellan anestesi, operation och IVA, ryggortopeden och Neuro-huvud-hals centrum kring detta område. Handkirurgen är också inkopplad vid eventuella plexusskador.

– Beslutet innebär att vår forskning kring ryggmärgsskador kan behållas och utvecklas samtidigt som samarbetet kring rehabilitering i de fyra norra sjukvårdsregionerna stärks. Våra patienter får behålla en högspecialiserad rehabilitering med hanterliga avstånd för anhöriga, säger Hans Lindsten.

Mer information
Hans Lindsten, verksamhetschef: 070-660 36 93
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör: 070-352 47 16

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige