Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ta ställning till donation och rädda liv

Om man inte redan tagit ställning till donation är Donationsveckan, 7-13 oktober, ett tillfälle att göra det. Genom att göra sin vilja känd kan man rädda liv.

141 svenskar blev i fjol organdonatorer efter sin död, vilket ledde till 692 livsviktiga organtransplantationer. Över 800 personer står nu på väntelista för transplantation av ett eller flera organ.

Förutom organ kan man även donera vävnader. Varje år ger hornhinnetransplantationer omkring 600 personer synen tillbaka och för personer med allvarliga hjärtfel är behovet av hjärtklaffar väldigt stort.

– Det viktigaste är att man tar ställning till donation och gör sin vilja känd, säger Cecilia Reinikainen Diamant, regionalt och lokalt donationsansvarig sjuksköterska vid Norrlands universitetssjukhus.

Donationsveckan, som i år infaller 7-13 oktober, syftar till att uppmärksamma frågor om donation och transplantation och få fler att ta ställning till organ- och vävnadsdonation. Söndag 13 oktober är dessutom Europeiska donationsdagen. Donationsveckan initieras av Socialstyrelsen, men aktiviteter planeras och genomförs av donationsansvariga på sjukhus i samarbete med patientföreningar runt om i landet.

I länet genomförs aktiviteter på följande platser:

Umeå
På tisdag och torsdag kommer donationssköterskor att stå utanför Alva Kultur på Norrlands universitetssjukhus och dela ut donationskort. På onsdag finns de i Lindellhallen på campus. På fredag kväll träffar du dem på Filmstaden i Umeå.

Lycksele
På måndag finns donationssköterskor på Lycksele lasarett och delar ut donationskort och bjuder på godis och dryck. På tisdag delar de ut donationskort på stan.

Skellefteå
På fredag kommer donationssköterskor att finnas på plats i Citykompaniet och dela ut donationskort tillsammans med en lokal intresseförening för organdonation. Det finns också möjlighet att anmäla sig till donationsregistret direkt via den dator de har med.

Ställ frågor om donation!
Torsdag 10 oktober 14.30-15.30 ordnas ett chatt om donationsfrågor med Cecilia Reinikainen Diamant, donationsansvarig sjuksköterska, och Maria Remes, läkare på Blodcentralen. Det finns möjlighet att ställa frågor i förväg. Chatten ordnas på www.halsa2020.se.

Man kan ta ställning till donation genom att:
- anmäla sig till donationsregistret via socialstyrelsen.se/donationsregistret
- fylla i ett donationskort och bära det med sig
- informera sina närstående om sitt beslut.

Alla tre sätt är lika giltiga. Det är det senaste ställningstagandet som gäller.

Mer information om donation samt länk till donationsregistret finns på www.livsviktigt.se

Kontakt:

Cecilia Reinikainen Diamant, Regionalt donationsansvarig sjuksköterska
cecilia.diamant@vll.se, 090-785 80 31, 072-541 22 29

Donationsansvariga inom Västerbottens läns landsting nås också på: donation@vll.se

 

Som relaterat material finns en intervju med Josefin Karlsson, som i februari i år fick en ny njure. Denna får användas i redaktionellt material.

Om du som journalist vill intervjua någon som genomgått en transplantation går det bra att kontakta mig så förmedlar jag kontaktuppgifter.

Vänliga hälsningar,

Anja Hansen, Kommunikationsstaben, Västerbottens läns landsting
anja.hansen@vll.se, 090-785 72 33


Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige