Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lex Maria: Förlängd vårdtid efter planerad halsoperation

Efter en halsoperation upptäcktes en svullnad på halsen på patienten, en svullnad som ökade i storlek. En undersökning genomfördes på patienten och man beslutade om att operera igen, eftersom det fanns risk för ytterligare svullnad och en ofri luftväg. Då uppstod en situation där det varken gick att ventilera eller intubera patienten och ett kirurgiskt snitt ner till luftstrupen utfördes.

Hanna Söderström Lindström, yrkes- och miljöhygieniker vid arbets- och miljömedicin norr och forskare vid arbets- och miljömedicin norr och Hållbar hälsa, Umeå Universitet samt Kåre Eriksson, docent vid Hållbar hälsa, Umeå universitet.

Höga halter arsenik i många brunnar

En ny rapport från arbets- och miljömedicin norr vid Norrlands universitetssjukhus visar att områden i den norra regionen har brunnar med höga halter arsenik.

Fotograf Klas Sjöberg

46,5 miljoner i bidrag till utveckling i Västerbotten

Vid tisdagens sammanträde i Regionala utvecklingsnämnden beslutades om bidrag till 21 projekt som ska bidra till regional tillväxt och stärka länets attraktionskraft och hållbara utveckling. De flesta av projekten delfinansieras genom EU-medel från EU:s regionala utvecklingsfond, den europeiska socialfonden eller interreg-medel.

Vinnaren utsedd i Tandhajpen 2023

Vinnaren utsedd i Tandhajpen 2023

Vad har tänderna för betydelse för hälsan? Det fick länets fjärdeklassare i uppgift att tolka i Folktandvårdens tävling Tandhajpen som arrangerades för andra året. Vinnare 2023 blev eleverna på Bodbysunds miljöskola. Grattis!

Sjuksköterskorna Lina Viklund och Anne Marie Österdahl är några av de medarbetare som kommer att informera om blodgivning under Blodomloppet.

Ökning av intresseanmälningar för blivande blodgivare vid årets Blodomlopp

I samband med motionsarrangemanget Blodomloppet i Umeå får blodcentralen in hundratals intresseanmälningar från invånare som vill bli blodgivare. I år har antalet anmälningar ökat med över 28 procent.
Imorgon den 23 maj är det åter dags för Blodomloppet. Loppet är blodcentralens största kampanj för att värva nya blodgivare och en viktig kanal för att nå ut med information om blodgivning.
B

Lex Maria: Amputation efter fotledsoperation

En tidigare frisk patient sökte vård efter en kraftig fotledsfraktur och en operation genomförs efter två dagar. Patienten uppvisar svår smärta och bristande cirkulation till foten och en akut kärloperation genomförs. Dock gick det inte att återskapa blodcirkulationen till foten och en underbensamputation utförs.

Förlossningen på Skellefteå lasarett byter lokaler

Förlossningen på Skellefteå lasarett byter lokaler

Från och med tisdag den 16 maj så finns förlossningen på Skellefteå lasarett i nya, fräscha, ändamålsenliga lokaler. Ingången ligger 150 meter väster om den nuvarande entrén och all skyltning byts ut på sjukhusområdet innan flytten. Dessutom görs grävarbeten på området inför den nya sjukhusbyggnaden som ska på plats.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige